Keresés
Close this search box.

Bőrápolás férfiaknak

//

Bár a férfiak bőrápolása korábban nem volt neveltetésük része, manapság több mint 50%-uk rendszeresen ápolja bőrét. Az utóbbi években, egyes országokban 10%-kal is nőtt a férfi kozmetikai szerek forgalma. E változást lehet szeretni, vagy ellenérzésekkel fogadni, az biztos, hogy ápolt bőr nélkül, mit sem ér az elegáns öltözet.

Manapság vitathatatlan a hagyományos férfi-női szerepek átalakulása. Az új férfi ideál már nem a magabiztos, izmos, szőrös macho, hanem az érzékeny, nőies, öltözékére, frizurájára és bőrének állapotára is gondosan ügyelő nagyvárosi típus. Ilyen, azaz metro-szexuális a 35 év alatti európai férfiak csaknem fele.

A férfiak bőre serdülőkorban drámai változásokon megy keresztül. A férfi nemi hormonok megnövekedett mennyisége miatt, a bőr mirigyei fokozott aktivitásba kezdenek. A férfiak bőre egyébként több és nagyobb faggyúmirigyet tartalmaz, mint a nőké. Öröklött hajlamuktól függően bőrük zsíros, tág pórusú, mitesszeres, pattanásos lehet (acne). Ez kezdetben fertőtlenítő és hámlasztó tonikokkal, bőrradírral, pakolásokkal jól kezelhető.

Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, bőrgyógyászhoz kell fordulni, hiszen a mélyebb, csomós gyulladások maradandó hegekkel gyógyulhatnak. Belső gyógyszeres kezeléssel lehetőség van a súlyos gyulladással járó acne tünetmentesítésére, akár végleges gyógyítására is. Az otthon végzett, fertőzésveszéllyel járó tisztítást jobb, ha kozmetikus szakemberre bízzuk.

Az izzadságmirigyek fokozott aktivitása, valamint az izzadságot bontó baktériumok hatására létrejövő testszag is kellemetlen lehet. Fontos a megfelelő higiénia, a hónaljszőrzet esetleges borotválása mellett izzadás-gátló dezodorok használata. Súlyos esetekben orvosi kezelés, vagy a mirigyek botox kezeléssel való elpusztítása is szóba jöhet.

A férfi bőr kissé vastagabb és zsírosabb, így valamivel védettebb az UV-sugarak ellen, és lassabban öregszik. Az egyre gyakoribb, és fiatalabb korban jelentkező pigmentált bőrrák (melanoma malignum) veszélye miatt férfiak számára is szükséges a fényvédők használata (síelésnél is), továbbá a szoláriumozás kerülése. Anyajegy szűrővizsgálatra legalább évente egy alkalommal szükséges elmenni.

A férfiak bőre kb. 10 évvel később ráncosodik, de a kozmetikai cégek részükre is kifejlesztettek ránctalanító krémeket és géleket. A kozmetológiai kezelések közül eredményes lehet a mikrodermabrázió (felhám csiszolása mikrokristályokkal), a mezoterápia (arcbőr rugalmasságának és hidratáltságának fokozása, ránctalanítása hyaluronsavval), a mélyebb rácok feltöltése hyaluronsav injekcióval, a mimikai ráncok kezelése Botox-szal, ránctalanítás és a bőr teltségének fokozása IPL és lézerkezeléssel.

Manapság már a férfiak számára is adott minden lehetőség a szép és fiatalos külső eléréséhez és megtartásához, csak merni kell segítséget kérni.

Dr. Thoma Mónika
bőrgyógyász-kozmetológus főorvos
bejelentkezés: 06-30/987-4310

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!