Keresés
Close this search box.

Cukorbeteg-diéta gyógynövényekkel

//

A cukorbetegség már az ókorban is ismert volt. Akkor még kizárólag gyógynövényekkel kezelték, gyógyították. A napjainkban alkalmazott gyógyszeres, illetve diétás terápiák kiegészítésére, továbbra is segítségül hívhatjuk a „természet patikáját”, bizonyos gyógynövényekkel ugyanis meglepően jó eredményeket érhetünk el.

Ideális esetben a cukorbetegeknek a felvett napi energia 50%-át szénhidrátból, 15-20%-át fehérjéből, 30%-át pedig zsiradékokból javasolt fedezniük. Mindezt ajánlatos napi 5 étkezésre elosztani, a háromszori étkezés ugyanis a vércukorszint túlzott megemelkedésével jár.

A nap folyamán elfogyasztott szénhidrátok elosztásánál figyelembe kell vennünk bizonyos élettani tényezőket. A szervezet sejtjeinek inzulin iránti érzékenysége napszakonként változik: reggel alacsonyabb, délben és kora délután a legmagasabb. Emiatt sok cukorbetegnek reggel jóval magasabb a vércukorszintje, mint este. A reggeli étkezésnek tehát kevesebb szénhidrátot kell tartalmaznia, mint az estinek. A napi átlagos adag 150-220gramm között ajánlott, ebből mintegy 30-at reggel, 20-at délelőtt, 60-at délben, újabb 20-at uzsonnára, végül 50grammot vacsorára javasolt elfogyasztani. Étrendjük alapja legyen a leves: tápláló, de nem hizlaló, emiatt értékes folyadékforrás a szervezet számára.

Ne feledjük, hogy az egyoldalú diéta újabb betegségekhez vezethet: a zsírokban dús étrend érelmeszesedést okoz, amire a cukorbetegeknek amúgy is erős hajlamuk van, a túlzott fehérjefogyasztás – a „húst hússal” étrend – pedig a vesét terheli nem kívánt mértékben.

Mindennapi diétánkat számos értékes gyógynövénnyel egészíthetjük ki. A csalán levele, a belőle készült tea vértisztító, vizelethajtó, vércukor csökkentő, méregtelenítő hatású. A gyermekláncfű gyökere emésztést elősegítő, máj- és epeműködést serkentő. Emellett csökkenti a vércukorszintet, és fontos szerepe van az érrendszeri szövődmények, illetve a retinopátia megelőzésében.

Ezek az összetevők alkotják a Diabess-Györgytea keveréket.

Jó tudnunk, hogy intenzív fizikai igénybevétel esetén előfordulhat a vércukorszint hirtelen csökkenése – hypoglykémia –, ilyenkor gyors szénhidrátbevitelre van szükség!

Tippek cukorbetegeknek:

Lopes-Szabó Zsuzsa
herbalista
www.gyorgytea.hu
Tel: 06-1/269-33-59

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!