Keresés
Close this search box.

Depresszióra is jó a ginkgo!

//

A Journal of Psychiatric Research egy korábbi számában megjelent tanulmány szerint a ginkgo biloba kivonatát számos nagy vizsgálat hatásosnak találta a korral járó szellemi hanyatlás, valamint szorongás és depresszió kezelésére, továbbá egészséges idősek szellemi és szociális funkcióinak javítására.

A szorongás és a depresszió az életnehézségekre és a stresszre adott válasz. Feltevések szerint a gingko biloba nevű növény kivonata gátolja a CRH nevű, agyban termelődő stresszhor-mon kibocsátását, tehát a stresszválasz csökkentésén keresztül hat.

Egy korai vizsgálatban a ginkgo biloba hatását figyelték meg az agyi érszűkület okozta képes-ség-csökkenésre, miközben azt találták, hogy a szorongásos tüneteket is javítja. A vizsgálatban 16 kezelési centrumban összesen 109 beteg vett részt, akik vagy gene-ralizált szorongásban vagy alkalmazkodási zavarban szen-vedtek. A betegek egyik része placebót, másik része pedig 240 vagy 480 mg ginkgo bilobát kapott.

A 6 héten keresztül szedett ginkgo hatására a 480 mg-os csoportban 14.3, míg a 240 mg-ot szedők csoportjában 12.1 pont csökkenést tapasztaltak a Hamilton szorongás-skálán. Összehasonlításként az Oxa-zepam nevű nyugta-tóval 11.2 pont, Lorazepammal pedig csak 10 pont csökkenést lehetett elérni. Antidepresszánsokkal hasonló vizsgálatban ugyancsak ros–szabb eredményt értek el. A cikk szerzői szerint a ginkgo bilobát tartósan érdemes szedni, jelentős hatása 4 hét után jelenik meg.

Az általuk tesztelt ginkgo kivonat kiváló tolerálhatósága, a függés ve-szé-lyének hiánya, az éberségre és a gondolkodási folyamatokra gyakorolt ne-ga-tív hatás hiánya miatt nem csupán idősebbeknek, de minden 40 év felettinek ajánlott, aki kezdi megtapasztalni memóriája, figyelme romlását.

(A teljes cikk és források a www.tenyek-tevhitek.hu (Egészség-hírek/Ginkgo biloba) oldalon olvashatók.)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!