Keresés
Close this search box.

Elsavasodás – immungyengeség – candidiázis

//

Szénhidrátban, zsírban és kémiai adalékanyagokban gazdag táplálkozásunk óhatatlanul a szervezet elsavasodásához vezet, ami kedvező feltételeket teremt a gombák elszaporodásához – fő táplálékukat ugyanis épp ezek a tápanyagok jelentik. Visszatérő gombafertőzés esetén viszont felmerül az immunrendszer gyengülésének gyanúja, amit többek között toxikus anyagok, krónikus stressz és kimerültség is okozhat, ami önmagában is elsavasodáshoz vezethet, s íme, így zárul be az ördögi kör.

Testünk természetes flórájának részeként, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve, mindannyi-unkban élnek gombák. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához, számos kellemetlen tünethez vezet (pl. hajhullás, kimerültség, fejfájás, szédülés, emésztési zavarok, ízületi gyulladás, autoimmun betegségek, pajzsmirigygyulladás, édességek utáni fokozott vágy).

A candi-diázis kialakulásában a táplálkozáson és stresszen túl, még a testmozgás hiánya, fogamzásgátlók szedése, alkohol- és koffeinfogyasztás is szerepet játszhat. A téli időszakban gyakrabban szedett antibiotikumok a kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is elpusztítják, ami szintén kedvez a gombák elszaporodásának.

A kórokozókkal szemben immunrendszerünk nyújt védelmet. Annak gyengülése esetén, gombaölő szerekkel, a bélflóra helyreállításával, illetve megfelelő étrend összeállításával érhetünk el javulást. Elengedhetetlenül fontos a szervezet átfogó méregtelenítése, és a savasság megszűntetése lúgosító ételekkel és italokkal.

Immungyengeség esetén azonban a fertőzéshajlam megmarad, a betegség kiújulhat, a panaszok visszatérhetnek. Ilyen esetben alaposabb kivizsgálás szükséges, ugyanis a háttérben akár endokrin betegség (pl. a pajzsmirigy csökkent működése) is állhat, ami megfelelő terápiával gyógyítható, addig is a panaszok tüneti kezeléssel csökkenthetők.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
Budai Allergiaközpont
www.allergiaközpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!