Keresés
Close this search box.

Influenza és COPD

//

A WHO 2008-as felmérései alapján, a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon. A betegség által érintetteknél, vírusfertőzések hatására igen gyors állapotromlás következhet be, így esetükben az influenza szövődményei – például a tüdőgyulladás – is gyakrabban jelentkeznek, illetve vezetnek súlyosabb nehézlégzéshez.

A COPD (krónikus hörgőszűkülettel járó tüdőbetegség, krónikus nehézlégzés) kialakulását mintegy 85-90%-ban a dohányzás okozza. A belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad, majd tüdőtágulat alakul ki, és a kilégzés nehezítetté válik. A legújabb kutatások szerint, a gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem testszerte a szövetek gyulladását okozza, így károsodik a szív- és vázizomzat, izomsorvadás, csontritkulás és ízületi károsodás alakulhat ki.

A betegség tünete a köhögés, sípoló légzés, hosszabb kilégzési idő, bő köpetürítés (főleg a reggeli órákban), a fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés, kellemetlen mellkasi feszülés (a légző-izmok túlterhelése miatt).

Vírusfertőzések, így influenza esetében is, akár életveszélyes nehézlégzés is kialakulhat. Emiatt a krónikus tüdőbetegségben szenvedőknél még fontosabb a megelőzés, azaz a dohányzás teljes elhagyása, a rendszeres testmozgás friss levegőn, illetve a szükséges védőoltások (évente influenza, 5 évente pneumococcus oltás) felvétele, illetve a felírt gyógyszerek rendszeres szedése.

A legutóbbi COPD Világnap üzenete: „Breathless not Helpless!” utalás arra, hogy van megoldás a betegség okozta légszomj kezelésére, ne hagyjuk tehát, hogy a tünetek határozzák meg mindennapjainkat! Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de kezelhető betegség. A cél a légzés javítása, a tüdőfunkció romlásának lassítása, a tünetek enyhítése vagy megszűntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ez által az életminőség javítása.

Dr. Dózsa Izabella
tüdőgyógyász főorvos
Budai Tüdőközpont
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!