Keresés
Close this search box.

Intim panaszok I.

//

Sok nő érezhette már, hogy ég, csíp, fáj a szeméremtest környéke, akár párja közeledésének hatására, akár mindenféle inger nélkül. Ezt a jelenséget 1985-ben vulvodyniának nevezték el, és a kutatásoknak köszönhetően egyre több ismerettel rendelkezünk róla.

A jelenség, vagyis a szeméremtest krónikus kellemetlen érzése mögött nem áll sem gomba, sem herpeszvírus fertőzés, bőrbetegség, vagy más laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás. A kellemetlenség leginkább égő, csípő fájdalom, amely érintésre jelentkezik, de tovább is fennállhat.

Az esetek egy részében – fizikai inger hatására – csak a hüvelybemenetnél érzékelhető égő érzés, amely szexuális élet, nőgyógyászati vizsgálat, tamponhasználat során, de ennél jóval finomabb ingereknél is jelentkezik, miközben a hüvelybemenet vörhenyes színű. Ez a probléma leginkább a 40 év alatti hölgyeket érinti.

A másik forma jellemzően a változókor után figyelhető meg, amikor nem csak a hüvelybemenet, hanem a szeméremdomb, a gát, a kis- és a nagyajkak, sőt, akár a comb belső oldala is érzékeny lehet. Itt is kiváltó ok a szeméremtestet érő külső inger lehet, de a fájdalom akár minden behatás nélkül is fellobbanhat.

A jelenség testi és lelki hátterére, a hajlamosító tényezőkre következő számunkban térünk ki. Itt a terjedelmi korlátok miatt, az érintetteket igyekszünk mielőbb ellátni hasznos kezelési tanácsokkal:

dr. Hintalan Albert
nőgyógyász szakorvos
www.oxigenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!