Keresés
Close this search box.

Mire jó az ánizs?

//

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó illatos vagy közönséges ánizs (Pimpinella anisum) a legrégibb civilizációkban is használt, a Közel-Keleten őshonos, igen kedvelt fűszernövények. Termésének illata kellemes, íze bársonyosan édes. Emésztést elősegítő hatását már a rómaiak is felismerték. Plinius szerint frissíti a leheletet, sőt meg is fiatalítja használóját.

Az ánizs olaját hagyományosan aperitifekhez, likőrökhöz adják. Így fontos összetevője a görög ouzo, a török arak és a dél-amerikai aguardiente italoknak. Indiában illatszerként is használják.

Az ánizstermés – elsősorban nyers anetol tartalmának köszönhetően – belsőleg emésztési panaszokra ajánlott, görcsoldó, karminatív hatású, egyes adatok szerint fokozza a hasnyálmirigy eredetű enzimek aktivitását.

Illóolaja köptető, antibakteriális hatású, ezt felső légúti megbetegedésekben használják. Tágítja a bronchusokat, fokozza a légúti nyálkahártyán a kiválasztást és a csillók aktivitását. Termésének a népi gyógyászatban tejelválasztást fokozó hatást is tulajdonítanak. Az ánizs ritkán allergiás reakciókat válthat ki, ezért fogyasztása terhesség alatt nem javasolt.

Magas anetol tartalmú fűszernövényünk a kínai csillagánizs (Illicium verum) is. Termése különlegesen szép: csillag alakban elhelyezkedő 8-12 csontkemény, oldalt összenyomott termésből áll. Dél-Kínában és Vietnámban őshonos, a XVII. századtól szerte a világon ismertté vált fűszernövényként, a gyógyászatban pedig bélműködési zavaroknál tüneti kezelésre használják. (Nem szabad összetéveszteni a japán csillagánizzsal – Illicium anisatum –, amely hasonló megjelenésű, de – eltérő összetételű illóolaja miatt – felhasználása számos toxicitási esetet eredményezett.)

Prof. Dr. Kéry Ágnes
a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke

Tények…

A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják a kínai csillagánizst (Illicium verum) fűszerként, illetve gyógytea formájában – többek között méregtelenítés céljából. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően, fő hatóanyaga, a sikimisav napjainkban már fontos készítmények, így az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik összetevőjeként szerepel.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!