Keresés
Close this search box.

Prosztatavédelem otthon

//

A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis ez a szerv számtalan kellemetlen tünet okozója lehet. Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, intimtornával, a női nemmel való rendszeres „törődéssel”, sőt mindennapi étkezésünkkel is sokat tehetünk érte.

Prosztatavédelem otthon

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül, és duzzanata esetén nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak vizelési nehézségként tapasztalhatják.

A sűrű vizelési inger, a vizelési képtelenség, fájdalom, hidegrázás és láz akut prosztatagyulladást is jelezhet, amely orvosi kezelést igényel. A krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, ott nincs láz, jelentős fájdalom, de a panaszok állandóan jelen vannak. Mindenképpen kivizsgálást igényel, hiszen akár daganatos elváltozás kiinduló pontja is lehet.

A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját. Különös figyelmet fordítottak az E-vitamin, a szelén, a D-vitamin, a zöld tea, a szója és a likopin emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatására. Sajnos vannak olyan élelmiszerek, amelyekről még nem készült megfelelő számú vizsgálat, pedig feltételezhetően nagyon jó hatással vannak a prosztatabetegségekre, ilyen például a gránátalma is.
A prosztata megnagyobbodása lassan kialakuló tünetekkel járó folyamat. Megelőzésében és kezelésében a rendszeres nemi életen kívül ajánlott módszer az intimtorna (ennek már férfiak számára kidolgozott változata is van), illetve a szűk alsónemű és nadrág kerülése. A prosztata megnagyobbodása és gyulladása szempontjából ismerünk olyan anyagokat és élelmiszereket, melyek gyógyhatása már bizonyított:

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!