Keresés
Close this search box.

Új év, új élet, fitten és egészségesen!

//

Valljuk be, szinte mindannyian teszünk valamilyen újévi fogadalmat! Nagy hévvel nekikezdünk, majd mikor pár hét múlva elfogy a kezdeti lelkesedés, lendület, gyorsan lemondunk fogadalmunkról, hiszen ami nincs, azzal nem is kell foglalkozni. Egyre egészségtelenebb életmódot folytató társadalmunkban sokan fogadják meg, hogy az előttük álló új esztendőben lefogynak, egészségesen táplálkoznak, rendszeresen sportolnak majd. Mit tegyünk, hogy lelkesedésünk a hótakaró olvadása után is megmaradjon, s szervezetünk végre megtisztulhasson a sok év alatt lerakódott feleslegektől?

Új év, új élet
– fitten és egészségesen!

Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik a civilizált társadalmak életmódjának káros hatásaival. A híres amerikai kutató, dr. Leon Chaitow elvégzett egy egyszerű kísérletet: egereinek ugyanazt a táplálékot adta, amit a nyugati társadalmak átlagembere is fogyaszt. Az eredmény megdöbbentő volt: a vizsgált állatok élettartama 1/3-ával csökkent. A kontrollcsoportban lévő egereknek – melyek csökkentett mennyiségű, de teljes értékű táplálékot kaptak, s ebbe még éhezési periódusokat is beiktattak – az élettartama 1/4-ével nőtt. Természetesen az állatkísérletek eredményeit nem lehet teljes mértékben alkalmazni az emberi szervezet esetében, ám az eredmények mindenképpen elgondolkodtatóak.

Modern világunk kényelmes életmódjának következményei sok emberen meglátszanak, mind a túlsúly, mind a betegségek tekintetében. Az eddigi történelmi korokhoz képest, ma összehasonlíthatatlanul könnyebben jutunk élelemhez, melyből jóval többet is fogyasztunk a kelleténél. Talán a legnagyobb probléma az, hogy táplálékaink többsége rossz minőségű. Ahhoz, hogy egészségesen élhessünk és hosszú távra megszabadulhassunk súlyfeleslegünktől, meg kell teremtenünk a harmóniát táplálkozásunkban.

Az ideális pH-szint elérése

Csak olyan módszert válasszunk, melyet könnyen be tudunk építeni mindennapi életünkbe, így egy idő után nem is vesszük észre, hogy diétázunk. Az egyik leghatékonyabb módszer testünk sav-bázis egyensúlyán alapszik. Az emberi szervezet ideális pH értéke – egyes nézetek szerint – 7,365 körül mozog. Egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, vagy akár egy túl stresszes munkahely miatt szervezetünk pH értéke savas irányba tolódhat el. Ilyenkor fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Ez az állapot megterheli szívünket, májunkat, bélrendszerünket, migrént okozhat, lassíthatja anyagcserét, így könnyebben rakódnak ránk a zsírpárnák.

A megfelelő pH-szint eléréséhez és fenntartásához, úgy kell összeállítanunk étrendünket, hogy az legfeljebb egynegyed részben tartalmazzon savasító ételeket, míg a többit bázikus élelmiszerek alkossák. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha sok jó minőségű zsiradékot fogyasztunk, és étrendünk nagy része friss, zöld növényekből áll. Szervezetünknek emellett sok folyadékra van szüksége, főként tiszta, elektronokban gazdag, lúgos vízre. Sajnos szinte minden országban, ahol egyáltalán még iható a csapvíz, erősen savas víz folyik a csövekből, emiatt érdemes beszerzünk otthonra egy víztisztítót, hogy tisztított, szűrt vizet ihassunk.

Étrendünkből, így reggelinkből is hagyjuk el a savasító ételeket (pl. gabonapelyhek, tojás, különböző tejtermékek). Napközben fogyasszunk sok zöld színű zöldséget – a bennük lévő klorofill ugyanis segít, hogy az oxigénmolekulák gyorsabban és nagyobb számban juthassanak el sejtjeinkhez, biztosítva azok normál működését. Lehetőség szerint, iktassunk étrendünkbe minél gyakrabban különböző magolajokat, friss tengeri halat, kókuszt és avokádót. Figyeljünk szervezetünk vitaminszükségletére is! Főként a téli időszakban, amikor nem tudjuk azt friss, helyileg termesztett zöldségekkel és gyümölcsökkel fedezni, alkalmazhatunk étrend-kiegészítőket is.

Méregtelenítő módszerek

Amennyiben első lépésként túl bonyolultnak érezzük a fenti javaslatokat, iktassunk be szokásos étrendünkbe pár napos tisztítókúrákat, s máris sokat tettünk egészségünkért. Az egyik legegyszerűbb ilyen módszer az 1-3 napos léböjt. Ennek során csak folyadékot fogyasztunk, vizet, gyógyvizet, gyümölcsleveket, gyógyteákat. Ha csak néhány napig végezzük, akkor szervezetünket nem terheljük meg vele, ráadásul emésztőrendszerünk megpihenhet, szervezetünkből kimosódnak a lerakódott káros anyagok. Már a néhány napos léböjt is jótékonyan hat vérnyomásunkra, egész keringési rendszerünkre.

Hasonlóan hatásosak a gyümölcsnapok, melyeket változatos gyümölcsökből is összeállíthatunk, ám lehetőleg részesítsük előnyben a helyi idénygyümölcsöket. Esetenként déligyümölcs napot is tarthatunk, az ananász például kifejezetten hasznos, hiszen segít felgyorsítani anyagcserénket. Kiválaszthatunk egy-egy típusú gyümölcsöt is, melyből a nap során nagyobb mennyiséget fogyasztunk el – nyáron kitűnő lesz e célra a görögdinnye, vagy ősszel a szőlő, melynek magját is összerágva számtalan egészségügyi előnyhöz juthatunk.

Amennyiben idegenkedünk attól, hogy egész nap csak gyümölcsön éljünk, akkor burgonya- vagy rizsnapokkal is egészségesebbé tehetjük szervezetünket. A rizs és a krumpli sok keményítőt tartalmaz, így nem kell félnünk az éhezéstől, ám elkészítésükhöz kúránk során se zsiradékot, se sót ne használunk!

Napjainkban számos, népi gyógyászatból ismert módszert fedez fel újra a tudomány és a természetgyógyászat. A csalánlevél például a legtöbb bioboltban vagy gyógyszertárban egyszerűen beszerezhető, de tiszta helyről magunk is gyűjthetünk. Kúránk során, napi egy-egy csésze csalántea elfogyasztása – vértisztító hatása miatt – megkönnyíti a káros anyagok kiürülését.

Régóta ismert és kedvelt fogyókúrás módszer az almaecet-kúra, amely segíti a zsírok és szénhidrátok lebontását, ezzel hozzájárul karcsúsító programunk sikeréhez.

Az elhízáshoz gyakran társulnak a candida gomba túlszaporodása miatti panaszok, és sokan tapasztalhatják is, hogy a gomba visszaszorítása hosszadalmas és nem túl egyszerű feladat. A megfelelő diéta mellett, hasznos és eredményes segítőtársunk lehet a grapefruitmag-kivonat, melyet hosszabb távon, rendszeresen italunkban cseppentve alkalmazunk.

Hazánkban is egyre többen alkalmazzák az aloe verát, melynek szerteágazó hatásairól az utóbbi évek kutatásai nyomán, egyre többet tudunk. Mivel segíti a sejtek hatékony működését, tisztító kúránknak is hasznos eleme lehet.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a hosszú távon fenntartható sikerhez, a fogyókúra utáni ideális testsúlyunk és egészségünk megőrzéséhez, teljes életmód-váltás szükséges, melynek elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás is. Ez sokakat már a kezdet kezdetén elrettent, hiszen nagy energia-befektetést és időt is igényel. Ne feledjük azonban, hogy a legnehezebb és leghosszabb utak is csak apró lépésekkel tehetők meg!

Nyíri Tímea
kiadói munkatárs

A témáról részletesen olvashat Rüdiger Dahlke: Súlyproblémák, illetve a Testi és lelki megtisztulás, valamint Dr. Robert Young: A pH csoda – fogyás c. könyvekben, melyek a Bioenergetic Kiadó gondozásában jelentek meg, kaphatók az ország egész területén a nagyobb könyvesboltokban, vagy megrendelhetők a 06-1/394-26-82 telefonszámon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!