Keresés
Close this search box.

Válság és elhízás

//

Felmérések szerint, a kis jövedelműek pénzük legnagyobb részét élelemre költik, s nyilván olyat vásárolnak, ami olcsó és laktató, cukros, zsíros. A szegény családok körében legalább annyi, vagy még több az elhízott, mint a jómódúaknál. A gazdasági válság sem tesz jót a kilóknak! A munkanélküliek általában mind meghíznak, hiszen többet vannak otthon, többet főznek, gyakrabban nyitják ki a hűtőt, hiszen otthon nincs egész nap kontroll, mint a munkahelyen. Megállapítható, hogy a munkanélküliség és a nyugdíjba vonulás egyaránt hizlal.

A tavaly ősszel Budapesten tartott Nemzetközi Elhízás-tudományi Konferencián a leggazdagabb, a fejlődő és a szegény országok tudósai egyaránt részt vettek. Egyöntetű véleményük, hogy szerte a világon, mindenhol aggasztó méreteket ölt az elhízás. Jelenleg a Földön 310 millió elhízott, és további 1,2 millió túlsúlyos ember él. A házigazdák nevében Halmy László professzor rámutatott: ma már mindenki elfogadja, hogy az elhízás nem esztétikai probléma. (Persze, az is.) A WHO az elhízást már 1998-ban krónikus betegségként tartotta számon. Hazánkban a legutolsó nagyszabású országos vizsgálat szerint, a felnőtt lakosság mintegy 20%-a elhízott és további 47%-a túlsúlyos.

Halmy professzor szerint, az orvosok csupán javasolják, nem pedig előírják betegeik számára a szükséges fogyókúrát. Ráadásul nem is rendelkeznek megfelelő dietetikai és mozgásterápiás ismeretekkel. A képzett dietetikusok és mozgásterapeuták viszont nem vesznek részt szervezett formában az ambuláns orvosi praxisban. Akiknek mégis sikerül lefogyniuk, azoknak 80-95%-a ismét elhízik a megfelelő lelki támogatás hiányában.

A nem kövér emberek az elhízást általában akaratgyengeségnek tekintik. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen szerepe van benne a családi szokásoknak, az életmódnak, egyes betegségeknek és a genetikának is.

Az elhízás globális probléma, azonban Halmy professzor úr szerint a megoldását szolgáló orvosi tevékenység; pszichológiai munka; egészséges élelmiszer-ipari termékek biztosítása; egészséget szolgáló árpolitika; a chipsek, fagylaltok, csokoládék, cukorkák, pudingok reklámozásának visszafogása, szabályozása; célirányos fizikai aktivitás és a mentális egészség csak társadalmi összefogással valósítható meg.

Ne feledjük, az egészségügynek milliárdokba kerül az elhízás miatt rossz egészségi állapotba kerülők kezelése, gyógyítása, mindent megspórolva, még életünket is meghosszabbíthatnánk!

Elek Lenke
Korkontroll szaktanácsadó
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!