Keresés
Close this search box.

A menopausa nem betegség!

//

A nők negyvenes éveiben a peteérés és a tüszőrepedés frekvenciája csökkenni kezd, ami a változókor közeledtét jelzi. A későbbi években a vérzések rendszertelenné válhatnak, elmaradásuk sokak számára megkönnyebbülés, míg mások nőiességük elvesztéseként élik meg.

A menopausa nem betegség!

Változatos testi és lelki tünettanával, a klimaktérium a nők életének egyik nehéz szakasza, melyet sokan öregedésük kezdeteként vagy okaként értékelnek. Fel szeretném azonban hívni a figyelmet arra, hogy a menopausa nem betegség, hanem egy biológiai állapot, ami a női nemi hormonszint csökkenése miatt alakul ki.

A várható női élettartam az utóbbi évtizedekben jelentősen emelkedett. Így a nők életének közel egyharmada a menopausa utáni időszakra esik. Ezt az időszakot éli most hazánk női lakosságának mintegy egyharmada.A változás kora – klimaktérium – a nő életének az a szakasza, mely átmenetet képez a nemi teljesség és az éltes kor között.

A menopausa a klimaktériumon belül az utolsó – petefészekhormonok által kiváltott – havi vérzés időpontja, melyet egy éven belül nem követ újabb vérzés. Ez európai nők körében átlagosan az 51. évben következik be. Az utolsó havi vérzés előtti, a menstruációs ciklus változásaival és hőhullámokkal jellemezhető időszak a perimenopausa. Az ezt követő életszakaszt hagyományosan postmenopausa névvel illetjük, de szokás egyszerűen menopausaként jelölni ezt az időszakot is.

Korai következmények

Már a vérzések megszűnése előtt hónapokkal jelentkezhetnek vegetatív idegrendszert érintő zavarok, melyek közül a legjellegzetesebb a hőhullám, ami a nők 85%-ánál fellép. A fej, nyak és mellkas bőrének hirtelen kipirosodásával és szapora szívdobogásérzéssel járó intenzív hőérzet gyakran erős izzadással oldódik, de nem tart tovább pár másodpercnél, esetleg néhány percnél. Szintén gyakori panasz az éjszakai izzadás, alvászavar és szívdobogásérzés is.

A vérzések elmaradásának számos változata ismert. Leggyakrabban fokozatos ritkulás mellett marad el a menstruáció, az ettől eltérő vérzészavar esetén forduljunk szakorvoshoz.

A menopausa utáni években pszichés változások is tapasztalhatók. A szexuális élet elvesztésétől való félelem, az öregedés miatti aggodalom, változó tüneteggyütteshez vezet. Egyesek úgy érzik, hogy a menstruáció megszűnésével elvesztik nőiességüket, csökken szexuális vonzerejük. Erősíti ezt az érzést az erre az időszakra jellemző hízás, korábbi öltözködési szokásaik kényszerű megváltoztatása, ami bizonyos visszavonulást is eredményezhet a társadalmi életből. Ha mindehhez még családi konfliktusok is társulnak, a nő úgy érzi, élete üressé vált. A kilátástalanság, szorongásos aggodalom és tanácstalanság depressziós állapothoz vezethet.

Középtávú következmények

Intim jellegüknél fogva, a hónapokkal, esetleg néhány évvel a menopausa után – mintegy 25–50%-os gyakorisággal – fellépő panaszok egy része felfedezetlenül marad az orvos számára, pedig egyszerű helyi kezeléssel megoldhatók lennének. A női nemi hormonok csökkenése a bőr, a nyálkahártyák, a hám, a kötő-, és támasztószövetek sorvadását okozhatja. A hüvely sorvadása hüvelyszárazságot, hüvelygyulladást, fertőzésveszélyt, a szexuális élet fájdalmassá válását eredményezheti. A húgyúti traktus sorvadása sűrű vagy fájdalmas vizeléssel járhat, melyet fertőzés nem kísér. A medencefenék támasztó-függesztő elemeinek gyengülése kisebb, nagyobb mértékű inkontinenciát okozhat.

A bőr és haj szárazsága, elvékonyodása, a körmök töredezése és a szájszárazság részben szintén a petefészek hormonok csökkenése következtében jön létre.

A csontok ásványi anyag tartalmának csökkenése minden öregedő szervezetben megfigyelhető, de menopausában lévő nőket különösen érinti. A 60 év feletti nők közül minden negyedik osteoporosisban szenved, melynek jellemző tünetei a csont- és hátfájdalmak. Emiatt a hölgyeknek vigyázniuk kell az eleséssel, hogy elkerüljék az esetleges csigolya, combnyak vagy kartörést.

A petefészek hormonok hiányának következményeként kialakult kóros állapotok megelőzhetők, súlyosságuk csökkenthető hormonpótló kezeléssel. Hormonpótlásra, természetes és szintetikus hormonok is rendelkezésre állnak. A szintetikus hormonokkal szemben, azok mellékhatásai (só- és folyadék-visszatartás, trombózishajlam májbetegségek, cukorbetegség, méhrák, emlődaganat stb.) miatt, célszerű előnyben részesíteni a természetes hormonpótlást.

Érthető tehát, hogy napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a természetes hormonális egyensúly minél hosszabb ideig történő megőrzése, a fentiekben leírt tünetek és veszélyeztető tényezők elkerülése, vagy enyhítése érdekében.

Dr. Tóth Géza
belgyógyász szakorvos
További információ: www.flavin7hydrogen.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!