Keresés
Close this search box.

Allergia rejtett okokkal

//

Hazánkban a gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz a felnőtt lakosság körében. Sok esetben azonban az alapos, és nem kevéssé kellemetlen kivizsgálás – gyomortükrözés, szövettani vizsgálat, nyelőcső pH mérése, hasi ultrahang – eredménye negatív, eltérés nem mutatkozik, a beteg mégis szenved. Szerencsés esetben felmerül az ételintolerancia gyanúja is, mely ma már egyszerű vérvétellel is diagnosztizálható, s a beteg fellélegezhet.

Gyomorfájás esetén sokan hiába próbálkoznak az ágy fejvégi részének megemelésével, a gyomrot megterhelő ételek kerülésével, savcsökkentők szedésével, mert ételintolerancia fennállásakor ezek nem fognak segíteni. A hasi panaszok gyakran csak pár nappal az adott étel fogyasztását követően lépnek fel, és hetekig is fennállhatnak, így a kiváltó ok nyomon követése igen nehéz. Ráadásul a gyomorfájás mellé krónikus hasmenés vagy székrekedés is társulhat.

Az ételintolerancia manapság meglepően gyakori, a népesség több mint 45%-ánál okoz kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása. Kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az ún. IgG ellenanyag szint mérésével történik, s meglepő eredményeket hozhat.

Az egyik esettanulmány egy 45 éves nő példáját mutatja be, aki évek óta gyomorfájdalomtól, hasmenéstől szenvedett. Több orvosnál is járt, azonban megoldást jelentő terápiát egyik sem talált. A teszt elvégzését egy ismerőse ajánlotta, s kiderült, hogy problémáit a tojás, tej, búza, tőkehal és ananász fogyasztása okozta. A felsoroltakat étrendjéből kiiktatva, panaszai néhány napon belül fokozatosan csökkentek, majd teljesen megszűntek.

Az ételintolerancia tüneteinek súlyossága attól is függ, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a panaszt okozó élelmiszereket. A Nutrition and Food Science folyóiratban közölt kutatásban 5000 vizsgált személy kapott – az előzetes vérteszt alapján – kizárásos diétát, amely a résztvevők 75,8%-ánál jelentős állapotjavulást hozott. Amennyiben azonban a kizárt élelmiszert ismét fogyasztani kezdték, az esetek 92,3%-ában a tünetek visszatértek. Megállapították tehát, hogy a panaszok megszűntetéséhez az egyén által nem tolerált élelmiszerek teljes elhagyása szükséges.

Óva intünk azonban mindenkit az öndiagnózistól, mivel előfordulhat, hogy tévesen és feleslegesen vonnak meg maguktól alapvető tápanyagokat, szükségtelenül beszűkítve ezzel táplálkozási lehetőségeiket, és rontva életminőségüket. A téves öndiagnózis másik veszélye, hogy a kellemetlen tüneteket kiváltó tényleges betegség megállapítása és kezelése elmarad, így a hiábavaló diéta nem hoz javulást.

Egy brit kutatás szerint, egyre többen vélik úgy, hogy allergiásak bizonyos ételekre, s emiatt milliók vonnak meg maguktól bizonyos tápanyagokat, ami akár hiányállapotot is okozhat. A Portsmouth Egyetem kutatói szerint, a felnőtt lakosság több mint 20%-a vél felfedezni magán ételallergiát vagy ételintoleranciát, a leggyakoribb öndiagnózis a lisztérzékenység, így a búzát jelölik meg legfőbb „ellenségként”, ami egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, s kiiktatása sok nehézséget okozhat.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!