Keresés
Close this search box.

Az egészséges bőr titka

//

A Kalifornia Egyetem kutatói igazolták, hogy a bőrfelszínen található normál baktérium flóra gátolja a sérülések után jelentkező túlzott mértékű gyulladások kialakulását. A vizsgálatok betekintést nyújtanak a sebgyógyulás eddig fel nem fedezett folyamataiba, és magyarázatot nyújtanak a „higiénia hipotézis” megértéséhez is.

Az 1980-as évek végén felfedezett ún. higiénia hipotézis szerint, a kora gyermekkorban elszenvedett fertőzések hiányában nem következhet be az immunrendszer megfelelő érése, így az a későbbiekben kóros reakciót fejleszthet ki a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

Így érthetővé válik, miért gyakoribbak a szénanáthás és ekcémás megbetegedések a kiscsaládokban élő gyermekeknél, mint a nagy családokban felnövekvő gyermekek körében, akik feltehetően több fertőzésen estek át.

A bőr normál mikroflórájának, vagyis a bőr felszínén élő mikroszkópikus és rendszerint ártalmatlan baktériumoknak egyike a staphillococcus. A kutatás során egy olyan, korábban nem ismert folyamatra derült fény, melyben a staphillococcus baktérium megakadályozta a bőr gyulladását.

A folyamat a staphillococcus és a bőr leggyakoribb sejttípusaként ismert keratinociták együtthatása által valósul meg. Ahhoz, hogy a bőr sérülése után jelentkező normál gyulladásos folyamat ne tolódjon el túlságosan agresszív irányba, nélkülözhetetlen a staphillococcus baktérium jelenléte.

E felfedezés új utakat nyithat a gyulladásos bőrbetegségek kezelésében.

Fontos, hogy tisztálkodásnál ne használjunk túl agresszív kozmetikai szereket, melyek elpusztítanák a bőrfelszínen élő staphillococcus baktériumokat, hiszen szükségünk van rájuk ahhoz, hogy a bőrsérülések, műtétek esetén természetes módon jelentkező gyulladás ne legyen túlzott mértékű.

Forrás: Nature Medicine
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!