Keresés
Close this search box.

Babaekcéma

//

Napjainkban egyre több az érzékeny bőrű gyermek. Ez szülőknek és orvosoknak egyaránt igen sok problémát okozhat. Jellemző példa erre a gyermekkori ekcéma, amelynek gyakorisága az utóbbi évtizedekben többszörösére nőtt.

Normális körülmények között bőrünk képes bizonyos mértékű mechanikai, fizikai és kémiai behatásoknak ellenállni. Túlzott igénybevétel esetén azonban fokozott, a normálistól eltérő reakcióval válaszol. A kémiai irritáló anyagok – szappanok, samponok – hatására először a hydrolipid-film károsodik, majd az alatta fekvő szaruréteg természetes nedvességmegkötő faktorai és zsírjai, így a bőr már képtelen ellátni lényeges védőfunkcióit, az irritáló kémiai anyagok tehát akadálytalanul a mélybe juthatnak és bőrpírral, hámlással, viszketéssel járó gyulladást okozhatnak.

A gyermekkori ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 10–15%, de aránya egyre nő. Kialakulásában örökletes tényezők és külső-belső provokáló hatások egyaránt szerepet játszanak, de fontos kiváltói a légúti és ételallergének is.

A gyermekkori ekcéma helyi kezelésének célja a száraz bőr karbantartása, a védő zsírréteg helyreállítása, a bőr védelme a külső irritáló tényezőkkel szemben, a gyulladás, és egyben a kínzó viszketés csökkentése, a felülfertőződés megelőzése.

Minden szappan, még a „babaszappan” is szárítja a bőrt, ráadásul a meleg víz önmagában is zsíroldó hatású. A nagyon habzó fürdősamponok már elavultak, hajmosáshoz is a csecsemőknek gyártott antiallergén készítményeket használjunk! A száraz, érzékeny bőrű csecsemők és kisgyermekek számára a gyógyszertárban kapható speciális fürdetőkrémek, fürdőolajok, fürdőemulziók, bőrpuhító, hidratáló, a természetes nedvességet megkötő faktorokat pótló krémek a legalkalmasabbak.

Az ekcémás bőr karbantartására gyakran már a megfelelő ruházat és a környezeti allergének kiiktatása is elegendő. A 2004-ben forgalomba hozott szteroidmentes helyi immunmodulátor készítmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem tették feleslegessé a korábbi készítményeket. Így a gyulladás fellobbanása esetén, az újabb, korábbinál jóval kedvezőbb hatás/mellékhatás profillal rendelkező szteroid kenőcsöket alkalmazzuk, melyek biztonságos, hosszú távú kezelést is lehetővé tesznek .

Dr. Körmendy Miklós
bőrgyógyász-kozmetológus főorvos
További info: www.duoderm.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!