Keresés
Close this search box.

Fogvédelem megelőzéssel

//

Szinte nincs olyan fogászati probléma, amit egy jó szakorvos ne tudna helyrehozni. A letört, vagy elvesztett fogak pótlása ma már rutinfeladat, mégis szerencsésebb, ha kellő odafigyeléssel megelőzzük a bajt, s nem csak a vészhelyzetek elhárításáért fordulunk fogorvoshoz.

Fogvédelem megelőzéssel

A magyar átlagember évente 4 helyett mindössze 1 fogkefét használ el. Még a rendszeres fogmosók sincsenek gyakran tisztában a helyes fogmosás lépéseivel, így nehezen kerülhető el a fogszuvasodás.

A fogakon és a fogak között képződő lepedékek rendszeres fogmosás mellett is kialakulhatnak, hozzájárulva a fogkőképződéshez, fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz. Igen megtévesztő, hogy a plakkok a fogakkal megegyezően, fehéres színűek, ezért szájhigiénénk valós hatékonyságáról a fogmosást követő plakkfestéssel tudunk meggyőződni. Fogainkat bekenjük egy színes oldattal, amely csak a lepedéket és a fogkövet festi meg, azt is eltérő mértékben: a friss lepedék világosabb, míg a régebbi sötétebb színű lesz. Érdemes egyszer kipróbálni! Meg fogunk lepődni az eredményen, s ezután már tudni fogjuk, mely területeket hagytuk ki eddig a tisztításból.

Ne a fájdalom vigyen a fogorvoshoz! A félévenkénti ellenőrzésen még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat, a fogkövek eltávolításával megelőzhetjük az ínygyulladást és fogágybetegségeket. Az állapotfelmérés során a szájüreget is ellenőrizzük, így idejében felfedezhetők a dohányosok körében gyakoribb daganatos elváltozások is. A panoráma röntgen segítségével nem csak a fogak, hanem az állkapocs ízület és az arcüreg rejtett elváltozásai, krónikus gyulladásai is felfedhetővé válnak.

A fogak egyenetlen felszínén lévő barázdák nagy veszélyt jelentenek a fogszuvasodás szempontjából. Az őrlőfogak rágófelszíni barázdáinak réseibe a fogkefe szálai gyakran nem érnek el. A barázdazárás során ezeket a vékony réseket töltjük fel folyékony tömőanyaggal, megelőzve későbbi elszuvasodásukat.

dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Tünetei: kezdetben a fogzománc fénytelené válik, majd elszíneződik, s a zománcvesztés fogérzékenységhez, illetve a fog belső szöveteinek sérüléséhez vezet, ami visszafordíthatatlan folyamat.

Tanácsok:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!