Keresés
Close this search box.

Fogyókúra a hagyományos kínai orvoslás segítségével

//

A fogyókúra manapság nemcsak divatos beszédtéma, hanem sok ország társadalmi problémája is, hiszen a mai ember egészségtelen életmódja közvetlenül befolyásolja a jövő nemzedékek egészségét. Az elhízás szív-, érrendszeri, anyagcsere és egyéb szövődményei, sőt a korai öregedés is olyan sejtmódosulásokat okozhatnak, melyek hosszú távon hatnak a következő generációk egészségére.

Életmódunk szerves részét kellene képeznie az ideális testsúly megőrzésének, a legtöbben sajnos inkább azonnali módszereket keresnek, ahol a rövid sikert még nagyobb súlygyarapodás követi, ahogy a magyar közmondás is hangzik: „gyorsan jött, gyorsan ment.”

A „villám fogyókúrák” szerei gyakran tartalmaznak egy ún. Sibutramin nevű anyagot, mely a központi idegrendszerre hatva csökkenti az étvágyat, ám súlyos mellékhatásokat (pl. magas vérnyomás, szív-, érrendszeri problémák) okozhat. 2010. február 1-jétől Magyarországon az OGYI betiltotta a Sibutramin hatóanyagú termékek forgalmazását, és az Európai Gyógyszerügynökség is javaslatot tett a tagországoknak ezek visszavonására.

A túlsúly kialakulásában a túlzott kalória bevitel, mozgáshiány, a méreganyagok felhalmozódása, egyes hormonkészítmények, fogamzásgátlók, nyomelemhiány és kiegyensúlyozatlan idegrendszer mellett az alváshiány, valamint az „epe és szív mestere” meridián keringési zavara is szerepet játszhat.

Egy kínai mondás szerint „a jó evésnél fontosabb a jó alvás”. A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint ugyanis az alvás során harmonizálja szervezetünk a vér és a „qi” egyensúlyát, energiát gyűjt és eltávolítja a méreganyagokat, vagyis regenerálja a szervek működését. Mindannyian néztünk már tükörbe egy álmatlan éjszaka után, tudjuk tehát, hogy a szépség és a fiatalosság megőrzése miatt is fontos a pihentető alvás.

A hagyományos kínai természetfilozófia a nappalt és éjszakát 2 órás periódusokra osztja. Az alvás szempontjából az este 11 és éjjel 1 óra közötti időszak a legfontosabb, mert ilyenkor a legjobb a szervezet energiafelvevő-képessége. A sikeres fogyás érdekében tehát javasolt este 11 óra előtt ágyba kerülni!

Együnk naponta ötször, de keveset, s ne lépjük túl a napi 250 gramm szénhidrát bevitelt. Reggel kezdjük a napot egy csésze szűzteával, egy kanál mézzel, kellemes langyos itallal, ami felgyorsítja az anyagcserét, a salakanyagok távozását. Ebédre lakjunk jól, de ne fogyasszunk utána édességet! A fehérjék nem hizlalnak, de a cukor igen, kerüljük tehát egész nap az édességfogyasztást, és mérsékeljük a só bevitelt is. Este 7 óra után, lefekvés előtt 4 órával már ne együnk semmit, előtte is csak kevés és könnyen emészthető ételt (pl. zöldségek, saláta, zöldségleves, gomba, gabonakása). Igyunk zöldségleveket vagy cukormentes szűzteát. Kerüljük az olajban, zsírban sült ételeket!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!