Keresés
Close this search box.

Intim panaszok II.

//

Cikkünk első része után sok olvasó kérdezte, hogy mi okozhatja a vulvodynia gyűjtőnévvel jelölt kellemetlen intim panaszokat, így most a tünetek hátterét igyekszünk megvilágítani.

Intim panaszok II.

A genetikai hátteret valószínűsíti az, hogy egyes családokban halmozottan jelentkezik a probléma. Náluk fokozottan termelődnek a helyi gyulladásos válaszreakciókért felelős molekulák, melyek a hüvelybemenet környékén a fájdalomérző idegek rendellenes elszaporodását okozhatják.

Pszichés eredetre utal, hogy az érintetteknek általában más lelki eredetű problémája is van (pl. irritábilis bél szindróma, fejfájás, depresszió), melyet viszont az örömtelen szexuális élet is okozhat.

A minnesotai egyetemen azt is kimutatták, hogy allergiásoknál gyakrabban fordul elő vulvodynia.

Első lépés tehát a nőgyógyászati vizsgálat, mert gyakran könnyebben gyógyítható betegséget találunk, amelyet sikerrel tudunk kezelni, vagy így tudunk megelőzni súlyos betegséget, például szeméremtest daganatot. Emellett az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálattal megakadályozhatjuk bármely, elhúzódó betegség okozta fájdalom pszichés rögzülését is. Itt ugyanis a nőiesség legintimebb hordozója és a nemiség örömszerző funkciójának jelentős tényezője kerül konfliktusba a lélekkel. A háttérben sokszor áll lelki vagy fizikai trauma, vagy a szexualitás hárítása lelkiismereti, neveltetési okokból. Ilyen esetekben a gyógyítás már nem csak mesterség, de művészet is.

dr. Hintalan Albert
nőgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!