Keresés
Close this search box.

Óvatosan sportoljunk!

//

Kell a sport, hogyne kéne, ésszerű határok között rendkívül egészséges, hiszen segítségével megelőzhetők a szív-, érrendszeri betegedések, a diabétesz, sőt a depresszió is. Ne essünk azonban túlzásokba, mert az komoly és tartós egészségkárosodást is okozhat!

Óvatosan sportoljunk!

Túlzott terheléssel könnyen a várt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Nem mindegy tehát, milyen sportot választunk, mivel annak egyedi mozgásmintái egyes izmokat, ízületeket jobban, másokat kevésbé terhelnek.

A csípő és térdízület szempontjából például, a túlzott terhelés hosszútávon az ízületi porc, izmok, inak túlterheléséhez, fájdalom kialakulásához vezethetnek.

Javasolt: ízületi terheléssel nem járó sportok (úszás, kerékpározás), az izomzat helyes tónusának, a normál ízületi pozíciónak a beállítása gyógytornával.

Nem javasolt: a tartós rázkódással járó sporttevékenység (pl. futás kemény talajon, betonon), a direkt terhelés (súlyemelés, súllyal guggolás). A térdízület összetett felépítése miatt, jelentős a sérülésveszély a kontakt-sportoknál (pl. karate), illetve a gyors irányváltásokkal járó, túl intenzív sportoknál (pl. foci, kézilabda, tenisz, síelés). A csípőre a nem megfelelő módon végzett testépítés, a versenyszerű torna és a tenisz is veszélyes lehet.

A kövérség miatt nehezen mozgóknak sem kell lemondaniuk a sportolásról, de kevésbé intenzív mozgásformákat kell választaniuk. Az ízületeket nem terhelő sportok – úszás, szobakerékpározás, tempós séta, Nordic walking – kiváló túlsúlyosak számára, hosszútávon fejleszti állóképességüket és izomerejüket.

Futásnál, 10 kg-nál nagyobb súlyfelesleg esetén kérjük ki orvosunk véleményét! Lehet, hogy csak bizonyos súlyleadás után, és megfelelő edzettségi szint elérését követően vállalkozhatunk a futásra. Jó hír, hogy életünkben a szigorú diéta helyét egyre markánsabban veheti át az örömet adó, felszabadító, rendszeres testmozgás.

Varga Terézia
gyógytornász (Hévíz)
telefon: +36 (30) 530-7639

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!