Keresés
Close this search box.

Pikkelysömör, tünetmentesen?

//

A texasi egyetem kutatói szerint, a pikkelysömör kialakulásához két dolog szükséges: túl aktív immunrendszer és a STAT3 kódnevű fehérje, mely normális esetben, csak a bőrt ért sérüléskor aktivizálódik a gyógyulás érdekében, majd nyugalomba kerül. Ha ez nem történik meg, tovább folytatódik a hegesedés, a felhám sejtjeinek burjánzása. A kutatók a megfigyelt, pikkelysömörben szenvedő betegek bőrében nagy mennyiségű aktivált STAT3-ra bukkantak.

Pikkelysömör, tünetmentesen?

A pikkelysömör egy autoimmun betegség, mely esetben az immunrendszer túlzott működéssel reagál egy vélt „ellenségre”. Ennek következménye a felhám sejtjeinek kóros ütemű szaporodása, viszkető, hámló plakkok megjelenése a bőrön. A kutatók szerint a STAT3 fehérje nemcsak a sebek hegesedésében, de a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. Az orvoscsoport kifejlesztett egy olyan anyagot, amely akadályozza a STAT3 aktivizálódását, s ezzel állatkísérletekben már jó eredményeket, gyógyulást értek el.

A pikkelysömör nem fertőz, nem veszélyezteti az életet, de rontja az életminőséget, és nemcsak fájdalmat, de külső megjelenése miatt lelki sérülést okozhat a betegnek.

Végleges gyógyítását szolgáló szer még nem került forgalomba, de a tünetmentesség számos készítménnyel, megfelelő kezeléssel biztosítható. A gyógyszeres terápia során kenőcsöt, illetve tablettát kap a beteg, emellett a holt-tengeri gyógyiszap, sósvíz-kúra, a gyógynövényteák, valamint a fényterápia is hozzájárul a tünetek enyhítéséhez.

Javasolt emellett a kozmetikumok, vegyszerek, konzerváló és allergizáló anyagok, a füstölt, savanyú, ecetes ételek, édességek, az alkoholos italok és a kávé kerülése. Csodát tesz viszont a napfény, használjuk ki hát gyógyító hatását, de csak mértékkel!

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!