Keresés
Close this search box.

Szemvédelem egy életen át

//

Életünk során a szemet ért károsodás halmozódik, azaz a szemünket ért sugárzásmennyiség összeadódik. Ezért ne tekintsük a napszemüveget divatcikknek, melyet csak a fiatalok hordhatnak, hisz éppúgy szüksége van rá a kisgyerekeknek és az időseknek is. Ráadásul nem elég beszerezni, de viselni is kell!

Tudjuk, hogy ablak mögött nem lehet leégni, kevésbé ismert viszont, hogy mind az ablak, mind a szemüveg átengedi a legveszélyesebb sugarakat. Sokan hosszú időt töltenek autóban ülve, felmerül tehát a kérdés: mennyire véd az autó ablaka a nap ellen? E kérdésre már az ipar is reagált, s egyre fejlesztik az ablaküvegek napvédő tulajdonságait. A modern autók szélvédője már rétegzett üvegből készült, ám az oldalsó és hátsó üvegek még nem, óvjuk tehát árnyékolóval legalább a hátsó ülésen ülő gyermekeket.

A kutatók szerint az embert élete során ért UV-sugárzás 80%-a 18 éves kor előtt történik. A kisgyermekek szeme ráadásul több UV-A sugarat enged át a retinára, mint a felnőtteké, így náluk fokozottabb a kockázat.

Szakemberek szerint az UV-sugarak elsősorban a retinát károsítják, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát. Ezen túl az UV-sugárzás roncsolhatja a szaruhártyát, és tönkreteheti a szemlencsét is, szürkehályogot okozhat, sőt a szem rákos megbetegedéséhez is vezethet. Leginkább az UV-B sugarak károsítják a szemet. A szabadban dolgozókat a kúszóhályog és a szaruhártya-gyulladás is veszélyezteti. A fénykárosodás lassan, szinte észrevétlenül jelenik meg, elsőként gyakran a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában jelentkezik. A kék szeműek fokozott veszélynek vannak kitéve, de a lézeres szemműtéten átesetteknek is feltétlenül javasolt a napszemüveg viselése.

Fontos, hogy a lencse ne legyen túl sötét, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben. Ha kontaktlencsét viselünk, az már önmagában is véd, a legjobbak az 1. osztályú UV-blokkolók.

Ahogy télen a hóban a síelők, úgy a közelgő nyáron a vízpartok és vízi sportok szerelmesei különösen óvják szemüket, és ne feledjük, még árnyékban is szükséges a napszemüveg viselése!

Legyünk tekintettel rá, hogy egyes gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ide tartoznak például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók.

Szemvédő élelmiszernek tekinthetjük a magas A-, C- és E-vitamin tartalmú ételeket, fogyasszunk tehát sok sárgarépát, paradicsomot, piros és lila bogyós gyümölcsöket, zöld leveles salátákat és káposztaféléket. A patikákban és gyógynövényboltokban kapható szemvédő vitamin-komplexek többnyire hasonló hatóanyagokból készülnek, szedésükhöz kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk tanácsát.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!