Keresés
Close this search box.

A lakosság harmada allergiás!

//

A GfK LHS HealthCare 2010. májusában hazánkban végzett felmérése szerint, a felnőtt lakosság 36%-a szenved valamilyen allergiában, saját bevallása szerint. A válaszadók 40%-a semmit sem tesz allergiája ellen; 36%-a fordult orvoshoz, vagy szed valamilyen gyógyszert; 14%-a alternatív módszereket használ, 10%-a pedig az életmódváltásban látja a megoldást. Az is kiderült, hogy a nők jóval aktívabbak a megoldások keresésében, mint a férfiak.

A lakosság harmada allergiás!

Az allergiások csaknem fele – 47%-a – szezonális allergiában szenved, míg 44%-uknak folyamatosan fennálló allergiája van (pl. fém, kő vagy nap), a maradék 9% valamilyen hatóanyagra, gyógyszerre vagy rovarcsípésre allergiás. Nőknél gyakoribb a folyamatosan fennálló allergia (56%), míg a férfiaknak csupán 30%-át érinti. Mindez leginkább az ékszerhasználattal és az öltözködési szokásokkal hozható összefüggésbe.

Szezonális allergia a március és október közötti időszakban jelentkezik, ennek egyik csúcspontja a május, másik pedig az augusztus közepén kezdődő parlagfű szezon (31%-os gyakorisággal).

A férfiakra az egészséggel kapcsolatos általános attitüdjüknek megfelelően inkább jellemző, hogy nem tesznek semmit allergiájuk ellen, a nők sokkal aktívabbak a megoldások keresésében – 50%-kal többen szednek nem vényköteles gyógyszert, mint a férfiak, és 26%-kal többen fordulnak alternatív gyógyászati megoldásokhoz.

A legnépszerűbb alternatív megoldás a sópipa és a sóbarlang, valamint a homeopátiás készítmények. Ezek használóinak száma eléri a gyógyszertárakban recept nélkül kapható gyógyszereket használók közel kétharmadát (60%). A gyógyszert szedők mintegy harmada (37%) csak akkor kezd el gyógyszert szedni, amikor elkezdi érezni a tüneteket, a másik csoportot alkotó 31% pedig a korábbi tapasztalatai alapján, még a tünetek jelentkezése előtt. Egynegyedük (26%) viszont már csak akkor, amikor nagyon súlyosak a tünetek. Az allergiások 6%-a sajnos egész éven át folyamatos gyógyszerszedésre kényszerül.

Dr. Lantos Zoltán
GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!