Keresés
Close this search box.

A prosztata betegségei

//

A prosztata megnagyobbodása általában az 50 év feletti férfiaknál gyakori jelenség. Oka nem teljesen tisztázott, de kialakulásában az életkorral járó hormonális változások bizonyosan szerepet játszanak. Előfordulása 50 éves kor felett rohamosan nő, 80 éveseknél már a 80%-ot is elérheti.

A prosztata betegségei

Idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, a rosszindulatúság idejében felismerhető és kezelhető. A prosztata-megnagyobbodásban a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, így a vizelet útja fokozatosan elzáródik, a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő kell, hogy e szűkületet leküzdje.

Fokozott rizikójúak a változatos nemi életet élők (gyakori partnerváltások, a szexualitás egyéb formái), így a normális nemi élet, mintegy megelőzésként is szolgálhat.

A tünetek az önrontó folyamatból eredően komplex panaszok. Mivel a hólyag nem teljesen ürül ki, így a relatív újratelítődés miatt, egyre gyakoribbá válik a vizelési inger. Vizeléskor a vizeletsugár nehezen indul, a sugár vastagsága, a vizelés ideje csökken, szakaszossá válik. Az egyre állandóbbá váló vizelési inger miatt a betegek helyhez kötötté válnak, egyre kevésbé akarnak kimozdulni, szexuális életük egyre nehezítettebbé válik, impotencia is felléphet.

A krónikus gyulladás képe nem ennyire egyértelmű. Ilyenkor a visszatérő húgyúti fertőzés tünetei, a gyakori csípő, égető vizelés a jellemző. A nyugalmi időszakokban a beteg tünetmentes lehet, de a derék- és gáttáji diszkomfort érzés, és a sürgető gyakori vizelés megmarad. A fertőzés tovább is terjedhet, érintheti a herezacskó képleteit.

A prosztata-megnagyobbodás gyógyszeres kezelése, még nem teljesen megoldott. Kisebb nagyobbodás esetén, mely még nem okoz komoly vizelési problémákat, a különböző növényekből (tökmagolaj, amerikai törpepálma, fügekaktusz, kurkuma) kivont, általában telítetlen zsírsavakat és egyéb antioxidáns anyagokat tartalmazó, vény nélkül kapható készítményekkel jó eredményeket lehet elérni – mellékhatás nélkül. A komolyabb vizelési problémáknál már a prosztata-simaizom sejtjeire közvetlenül ható, azok összehúzódását gátló és a prosztata tömegét csökkentő gyógyszerek jönnek szóba.

(x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!