Keresés
Close this search box.

A természet patikája

//

Íme, itt a nyár, az erdők-mezők, rétek és kertek virágpompával csábítanak. E növények közül sok nemcsak szép, de nagyon hasznos is, tehát nemcsak vázánkat díszíthetik, hanem gyógyírként is szolgálhatnak. Épp most virágzik a bodza és a zsálya, majd a nyári virágözönt a cickafark, az orbáncfű, körömvirág és a kasvirág is gazdagítja. Lássuk – a teljesség igénye nélkül –, mit miért érdemes gyűjtenünk, ha pár órára sikerül „kiszabadulnunk” a természetbe.

Orvosi vagy kerti zsálya

Csalán

Gyógynövényként való alkalmazása több mint 2000 évre tekint vissza. A levél és a leveles hajtás hatóanyagai között fla-vonoid vegyületek, klorofill származékok, karotinoidok, vitaminok (C, B csoport, K1), szterolok és ásványi anyagok találhatók. A nagy csalán talán a legerősebb salaktalanító növény. Vízhajtó hatású, böjtök, tisztítókúrák fontos segítője. Teája erősíti az immunrendszert, növelheti a fogyókúrák eredményességét. Hatékony kösz-vény, ízületi gyulladás, reumatikus betegségek kezelésére is. Enyhítheti az allergiás tüneteket, a bőrpanaszokat. Kúraszerűen más gyógynövényekkel kombinálva fogyasszuk. Várandós anyák, gyógyszeres terápiában részesülők a kezelőorvossal konzultálva alkalmazzák.

Körömvirág

E mediterrán eredetű növény egész nyáron át nyíló virágzatát, esetenként a magvak hidegen préselt olaját is használják. Gyulladáscsökkentő, hámosító, sebgyógyulást elősegítő, sejtvédő, valamint antioxidáns hatású, de antibakteriális aktivitásáról is beszámol a szakirodalom. Legtöbbször kenőcs, esetleg egyéb kivonat, cseppek formájában alkalmazzák. Nélkülözhetetlen a csecsemőápollásban az érzékeny, kivörösödött bőr kezelésére.

Echinacea

Immunrendszerünket akár megelőzésként, akár fertőzések esetén, bíbor kasvirág (Echinacea sp.) készítményekkel erősíthetjük. Az echinacea kivonatai fokozzák a fagocitózist, aktiválják a mikrofágokat és növelik az interferon termelést. E hatásokat erősíti egyes vegyületeinek vírus- és baktériumölő aktivitása.

Máriatövis

Saját kiskertünkben, vagy akár az erkélyen cserépben is nevelhetünk gyógyító növényeket, hiszen például a napimádó körömvirág és echinacea szirmait virágait egész nyáron át, sőt a fagyokig gyűjthetjük, míg zsályánk levelei szükség esetén bármikor szolgálnak bennünket és egészségünket.

Prof. Dr. Kéry Ágnes
a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!