Keresés
Close this search box.

Egészséget a magyaroknak!

//

A WHO egy közelmúltban végzett felmérése alapján Magyarország az Európai Unió egyik legegészségtelenebb országa – Bulgária és Románia mellett. Húsz évvel ezelőtt, egy orvos csoport tagjaként érkeztem Magyarországra. Meghökkenve láttam, amint az emberek sóval alaposan megszórt lángost és félig nyers, füstölt sonkát falatoztak jóízűen, nem törődve annak következményeivel. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a magyar társadalom egyik legsürgősebb feladata a helyes táplálkozási szokások megismertetése és széleskörű elterjesztése.

Manapság már köztudott, hogy a magas sótartalmú élelmiszerek károsítják az ereket és az emésztőrendszert, a sóban-ecetben pácolt zöldségek (amit itt savanyúságnak neveznek), illetve a füstölt húskészítmények pedig rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Tudják az emberek, mégsem változtatnak, pedig ha gyakran fogyasztanak ilyeneket, megnő a gyomorhurut, a gyomorfekély és a rák veszélye.

Szomorú tény, hogy a magyarok átlagéletkora Európában a sereghajtók között van! A kormány felelőssége is több figyelmet fordítani a témára, olyan új jogszabályok megalkotásával, melyekkel megállítható ez a folyamat. Egészségre való neveléssel, a jövő generációk kiegyensúlyozottabb életet élhetnének, és az egészségügyi kiadások is nagyban csökkenthetők lennének. A társadalom felemelkedéséhez, a gazdasági jólét eléréséhez nélkülözhetetlen az egészséges emberek alkotta társadalom.

Kínában két táplálkozási szokásaiban eltérő tartományban összehasonlító felmérést végeztek a betegségek gyakoriságát illetően. Az egyik tartományban sok fokhagymát esznek, míg a másikban a kelt tésztából készült sült lepény a fő eledel. A kutatók azt találták, hogy a fokhagymát fogyasztóknál hatszor ritkábban fordultak elő fertőző és rákos megbetegedések, mint a másik népcsoportnál.

A testünkben lévő sokmilliárdnyi különböző sejt vitamin- és nyomelem-igénye más és más, ezért annyira lényeges, hogy változatosan étkezzünk. Együnk naponta ötször, de keveset! Kerüljük az olajban sült és sózott ételeket! Együnk lassan, rágjunk nyugodtan, hogy az emésztés már a szájban elkezdődhessen!

A hagyományos kínai gyógyászat alapelveit követve, ajánlott sokkal több friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, ugyanis, ha több antioxidánst juttatunk a szervezetbe, növeljük a sejtek természetes védekező- és ellenálló-képességét. A sok zöld növény fogyasztása pedig a klorofill-tartalom miatt kedvező. A fokhagyma szerencsére Magyarországon is közkedvelt, ne hagyjuk ki tehát ételeinkből! Ha illatától idegenkedünk, fogyasszunk helyette fokhagymaolaj-kapszulát!

Hideg ételek helyett inkább a meleg folyadékokat (levesek, kásák, szűztea, zöld tea stb.) részesítsük előnyben, mivel ezek tehermentesítik emésztőrendszerünket. Kerüljük az alkoholfogyasztást, különösen éhgyomorra, ekkor ugyanis rendkívüli módon károsítja a gyomor nyálkahártyáját. Támogassuk az emésztőrendszerünket inkább gyógyteákkal!

A hagyományos kínai orvoslás több ezer éve alatt gazdag klinikai tapasztalatra tett szert a pszicho-szomatikus, vagyis lelki tényezők okozta testi betegségekkel kapcsolatosan. A kiegyensúlyozott kedélyállapot az egészség megőrzésének legfőbb módja. A kínai gondolkodás szerint semmilyen érzelmet nem szabad túlzásba vinni. Még a túlzott öröm is okozhat egyensúlyi kibillenést. Próbáljunk meg tehát kevesebbet aggódni, bosszankodni, idegeskedni, legyünk optimisták, bizakodóak az életünkkel kapcsolatban!

A változás kulcsa tehát: meleg ételek, sok friss zöldség-gyümölcs, fokhagyma és optimizmus!

Prof. Dr. Chen Zhen
az orvostudományok kandidátusa, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!