Keresés
Close this search box.

Klímaváltozás és allergia

//

A Föld klímájának tartós és jelentős megváltozása számos következménnyel járhat. A leszakadt jéghegyekről és a tengerszint emelkedéséről szóló hírek hallatán talán mindez távolinak tűnhet, az időjárás változásait azonban hazánkban is tényként kell kezelnünk. Az átlagnál magasabb hőmérséklet és az egyenetlenül eloszló csapadékmennyiség hatásai az allergiás betegeket is érzékenyen érinthetik.

Vészjósló jelek

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia 2010. évi ülésén a szakemberek kiemelten foglalkoztak a klímaváltozás allergiás betegeket érintő hatásaival. A találkozón került bemutatásra az a tanulmány, melyet olasz kutatók készítettek az éghajlatváltozás pollenszezonra gyakorolt hatásait vizsgálva.

Az 1981. és 2007. között zajló, 26 éven át végzett felmérés során a kutatók Olaszország egy bizonyos régiójában vizsgálták a pollenszám alakulását. Tapasztalataik alapján, az adott időszakban bizonyos allergén növények pollenkibocsátása jelentősen nőtt. Az átlaghőmérséklet emelkedésével, a növények virágzási ideje is kitolódott, a pollenszezon az átlagosnál hosszabb ideig tartott. A hosszabbra nyúlt pollenszezon és a magasabb koncentráció miatt a szénanáthás tünetek azoknál is felerősödtek, akik korábban enyhébb panaszokkal vészelték át ezt az időszakot. Kutatók megfigyelései szerint a környezeti változások hatására nem csak a korábbi betegek állapota romlott, de egyre több, az előző években még panaszmentes személynél jelentkezett érzékenység bizonyos pollenekkel szemben.

A baj nem jár egyedül

A klímaváltozás több szempontból is jelentősen megnehezíti az allergiás betegek számára a tünetek kezelését. A környezetszennyezés következtében létrejövő magasabb szén-dioxid koncentráció és a hőmérséklet emelkedésének együttes következményeként, a parlagfű pollentermelése és virágzásának időtartalma megnő. Ahogyan azt az említett olasz tanulmány is mutatja, számolnunk kell tehát egyfelől a pollenszezon kezdetének és hosszának megváltozásával, másfelől, a légszennyezettség önmagában is komoly panaszokat okozhat a betegeknél. A szennyezett nagy-városi környezetben a légkör kémiai szennyező anyagai a pollen felszínére tapadhatnak, és egyrészt a pollen allergén molekuláival egyidejűleg, másrészt azok szerkezetét is megváltoztatva fokozott hatást fejtenek ki a légző-rendszerben, ami az allergiások légúti panaszainak súlyosbodásához vezethet .

Hazai helyzet

Az időjárás-változás következményeit sok esetben még a tudósok sem látják előre. Annyi azonban bizonyos, hogy a betegek már most is a megszokottnál intenzívebb panaszokkal küzdenek. A korábbi években a növények virágzása a pollennaptárban leírtak szerinti sorrendben követte egymást. A tavalyi és az idei évben azonban a megszokott rend felborult. A hosszúra nyúlt téli időszak után, szinte egyik napról a másikra köszöntött be a tavasz. Ennek következtében például a korábban már januárban-februárban virágzó mogyoró és éger pollenszórása most egybeesett a márciusi allergén növények – nyír, nyár, kőris – virágzásával. A hirtelen jött nagy mennyiségű pollen következtében a betegek szervezetének nincs lehetősége „fellélegezni”, megfelelően regenerálódni. A megváltozott környezeti hatások következtében, orrnyálkahártyájuk így folyamatosan, akár heteken, hónapokon át is gyulladásos állapotban marad.

dr. Balogh Katalin
a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa
dr. Magyar Donát
aerobiológus
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!