Keresés
Close this search box.

Mire jó a szőlőmag?

//

"A szőlőt elsősorban a magja miatt kellene termeszteni!" (Dr. Oláh Andor)

Tudósok kimutatták, hogy e jelenség magyarázata a kékszőlőből eredő, s a borban is megtalálható antioxidáns anyag, amely már alacsony koncentrációban is kifejti jótékony hatását.

A kutatók azt keresték, hogy melyik az a szőlőfajta, amelyik a legtöbb hatásos összetevőt tar-talmazza. Két óriási meglepetés érte őket. Az egyik, hogy a világ szőlőfajtái közül egy magyar kékszőlő a leginkább alkalmas e célra. A másik meglepetésük az volt, hogy e kékszőlőnek a magja hihetetlen töménységben tartalmaz anti-oxidánsokat, melyek rugalmassá tehetik ereinket, ezáltal javíthatják vérkeringésünket és optimalizálhatják vérnyomásunkat, segíthetnek az érszűkületek megelőzésében és lassíthatják az öregedést.

Emiatt fontos, hogy ha szőlőt eszünk, ne köpjük ki a magját, hanem alaposan rágjuk szét, nyeljük le. Ennél is nagyobb hatékonyságot érhetünk el finomra őrölt szőlőmaggal, melyből az értékes hatóanyagok könnyebben és nagyobb arányban szívódnak fel

A szakirodalom szerint a szőlőmagban található antioxi-dáns anyagok gátolhatják lerakódások képződését az ér belső falán. Fontos tudnunk, hogy az érfalon felhalmozódó salakanyagok csökkenthetik az oxigénellátást, ami leginkább az agyi szöveteket és a gerincvelőt károsíthatja. A szőlőmag és a szőlőhéj számos antioxidánst – többek között rezveratrolt – tartalmaz, melyet az utóbbi évek legnagyobb antiaging felfedezéseként tartanak számon. Található bennük ezen kívül rutin is, ami a szívműködésre és az érfalak rugalmasságára van jótékony hatással.

Hogyan hathat egy szőlő héja pozitívan az öregedésre?

A kékszőlő héjában található rezveratrol egy olyan erős és sokoldalú antioxidáns, mely korunk öregedésgátlásának és sejtmegújításának sztárja lehet az egész világon! A rezveratrol óriási jelentősége abban rejlik, hogy képes aktiválni a NAD és SIRT1 öregedés elleni géneket. Ezeket „élethosszabbító enzimeknek” is nevezzük.

Az egyik hazai kékszőlő fajtából, magyar kutatók által kifejlesztett Mikroszőlőmag Extra táplálék-kiegészítő igazi hun-garicum, sőt a maga nemében igazi unikum, hiszen 100 grammban 4500 mg poli-fenol található, amely relatíve nagy mennyiségben tartalmaz rezveratrolt, rutint, és egyéb biológiailag aktív bioflavonoidokat. Emiatt hatékonyan segítheti szervezetünket az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében.

“A természet hatalmas, az ember parányi.Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.”
(Szent-Györgyi Albert)

Együnk tehát az őszi szőlőidényben minél több kékszőlőt, magostól, héjastól! Az év további részében helyettesíthetjük Mikroszőlőmag Extrával is, melynek napi adagja egy púpozott teáskanálnyi (70 kg-os átlagsúllyal számolva). Ez a kutatók szerint másfél deciliter vörösbor rezveratrol tartalmával egyenértékű, és megfelel 1 kg szőlő vagy fekete ribizli, illetve 5 kg vöröskáposzta kvercetin tartalmának, kaempferol tartalma pedig 1 kg kelbimbóéval vetekszik, és annyi rutin van benne, mint fél kilo brokkoliban. Szakirodalmi adatok szerint a rutin „elősegíti a vérerek (vénák, artériák, kapillárisok) működését, normalizálja az érfal áthatolhatóságát, egészségét és rugalmasságát.” A kék szőlő magjában lévő bioflavonoid vegyületek tehát segíthetik az egészséges vénás keringés fenntartását.

A Mikroszőlőmag Extrából tegyünk egy púpozott teáskanálnyi őrleményt egy pohárba, majd adjunk hozzá nagyon kevés vizet. Alaposan keverjük össze. Ha jól csináltuk, akkor egy lekvárszerű massza keletkezik, ezt a masszát kell fehigítani 1-2 deciliter vízzel, és este lefekvés előtt meginni. A sejtek ugyanis 24 órás ciklusban dolgoznak. Ezen belül más vegyületekkel foglalkoznak reggel és megint mással este. (x)

dr. Barathoshy Előd
sebész szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!