Keresés
Close this search box.

Szezonális kombucha italok

//

A kombucha nem csak nagy múlttal rendelkezik, hanem ígéretes jövő áll előtte, hiszen az egészségre a legfontosabb helyen hat: a belekben tesz rendet. Minden, ami a belekben képes rendet tenni, takarítani, tisztítani, az képes az egészséget támogatni, helyreállítani, visszaszerezni. Ezért mondják, hogy a kombucha „az egészség karmestere”.

A szervezet összehangolt működése hasonlít egy nagy zenekar összehangoltságához. Egy zenemű tökéletességéhez minden hangszer együtthangzására van szükség. A szervezetben sincs ez másképp. A szervezetbarát kombucha-tenyészetben működő „karmester” harmóniában van a mi szervezetünkben élő, és azt irányító „karmesterrel”. A teaital természetes, test-azonos anyagokat tartalmaz, melyek közvetlenül bekapcsolódnak, beépülnek az élő szervezet biológiai folyamataiba.

A tapasztalatok mutatják, hogy a gyógyfüvekből, növényekből készült teák hatóanyagai sokkal hatékonyabbak, ha kombuchával együtt alkalmazzák, annak segítségével viszik be a szervezetbe. A kombucha ugyanis olyan élő táplálék, melyben megszámlálhatatlan testbarát mikroorganizmus, enzim és szerves kötésű tápanyag található. Ez az élő tápanyag táp-lálja az életet.

Milyen gyógynövények alkalmasak kombucha-tea készítéséhez? Nem minden gyógynövény megfelelő erre, ezért kezdőknek javasoljuk a talajhoz közel növő gyógyfüveket. A legnépszerűbb felhasználható gyógynövények: málnalevél, eperlevél, fekete ribizke levél, gyermekláncfű, apró csalán, bodzavirág, hársfavirág, kapor és galagonya.

A megfelelő eredmény eléréséhez ismernünk kell a szedés legmegfelelőbb időpontját. További fontos tényező a szárítás és a tárolás módja. A szárítást ugyanis, lehetőleg gyorsan kell elvégezni, hogy megakadályozzuk a penészedést, amely a későbbiek folyamán káros lehet a kombucha ital készítésénél. A gyógynövényeket nem szabad magas hőmérsékleten vagy közvetlen napfényen szárítani. A szezonális kombucha italok előállítása során a friss vagy szárított növényeket a kész kombucha teában 8-10 napig szükséges érlelni. Ez idő alatt a növények hatóanyagai kivonatolódnak, a koncentrátum részévé válnak. Egészségre gyakorolt jótékony hatásuk a kombuchával szimbiózisban fokozódik, ugyanakkor ízük és illatanyaguk is jobban érvényesül. 8-10 nap elteltével szűrjük le az italt és jól zárható üvegekben, hűtőszekrényben tároljuk. Két héten belül javasolt elfogyasztani.

Az egészség útján fontos lépés a lerakódott méreganyagoktól való megtisztulás. Erre a tavaszi időszak a legmegfelelőbb. A gyógynövényekkel történő méregtelenítés elősegíti a kiválasztás hatékonyságát, és megkönnyíti a további lépéseket. Kitűnő méregtelenítő a bodza, illetve a kertek népszerű lakója, a kapor.

A bodza virágát régóta használják vizelethajtó és emésztést elősegítő szerként. Segítségével megszabadulhatunk a hörgőkben lerakódott váladéktól, mivel a bodza virága elősegíti a hörgőváladék elfolyósodását. Influenzás megbetegedések kezelésében izzasztó hatása miatt ajánlott. Külsőleg gégehurut, garat- és szájnyálkahártya gyulladás kezelésére alkalmazzák. Kiegészítő készítményként segít a túlsúly leküzdésében is. A virágzat csersavakat, káliumsókat, szaponinokat és flavonoidokat tartalmaz.

A kapor szintén vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Minden háziasszony konyhájában megtalálható. Szélhajtó – a bélgázok távozását elősegítő – és emésztést könnyítő tulajdonsága régóta ismert és elismert. Gazdag illóolaj-tartalma (karvon és miriszticin) hatékony görcsoldóvá teszi. Emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák enyhítésére javasolják. Hatásosságát bizonyította a csuklás csillapításában, a gyermekgyógyászatban, valamint a tejelválasztás serkentésében. Külsőleg zúzódások, a tejcsatornák elzáródása, fogínygyulladás és hányinger esetén alkalmazzák.

A kapor termése tanninokat, nyálkaanyagot (elvezető és hegképző funkció) gyantaanyagot, aleuront, keményítőt, fehérjét, zsírosolajat és illóolajat (2,5-4%) tartalmaz, amelyben karvon, miriszticin és apiol található. A kutatók megállapították, hogy a kapor illóolaja gátolja a csíraképződést, így a „hívatlan” bélbaktériumok szaporodását is. Az elmúlt években a diabétesz problémák alternatív kezelésében a kapor felkeltette a kutatók érdeklődését.

Jakab István
parapszichológus, táplálkozáskutató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!