Keresés
Close this search box.

Több mozgás, jobb szex

//

Amíg mindenki számára nyilvánvaló, hogy a szex hatásos mozgásformának is tekinthető, addig sokak számára nem egyértelmű, hogy a rendszeresen végzett testmozgás jót tesz a szexuális életnek is. Ez utóbbi kielégítő volta pedig magabiztosabbá tesz, javítja az énképet, sőt még az immunrendszert is erősíti.

A szexualitás gyakorlásához megfelelő kondíció szükséges, ennek hiányában ugyanis csökken a teljesítőképesség, az aktus hossza, intenzitása és maga a libidó is. Ha ugyanis az aktussal együtt járó élettani változások – emelkedő vérnyomás és pulzus, élénkülő vérkeringés, az izmok fokozódó vérellátása – egy fizikailag gyengébb szervezetben játszódnak le, sokkal jobban kimerítik azt. És ezt még a központi idegrendszerben felszabaduló, boldogságérzést generáló kémiai anyagok sem feledtetik.

A szexualitás egyik fő alapja az egészséges érrendszer. Eredetileg a „kék tablettát” is koszorúér-szűkületre fejlesztették ki, hiszen nitrogén-monoxid tartalma tágítja az artériákat és a kis ereket. Tulajdonképpen, mellékhatásként fedezték fel, hogy erekciót is képes okozni azoknál, akikben megvan a vágy, de az erek már nem tudnak megfelelő mennyiségű vért pumpálni. A mozgás azzal, hogy fokozza a vérkeringést, növeli az ún. shear-stresszt (áramlási stresszt), ez pedig megnöveli az erek tágulékony-ságát azáltal, hogy az ér belhártyáját képező sejtek több nitrogén-monoxidot termelnek. A rendszeres kardio-edzés tehát, jó minden olyan állapotra, amely az érrendszer károsodásával jár, így akár természetes Viagraként is hat. Ráadásul a rendszeres edzés hatására emelkedik a idegrendszer paraszimpatikus tónusa, ami jó hatással van az erekcióra és a hölgyek izgalmi állapotára is.

A libidót és az ágyban nyújtott teljesítményt hátrányosan befolyásolja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rossz stressz-kezelés, egyes gyógyszerek és kábítószerek, húgy- és ivarszervi, illetve más betegségek, valamint a ránk nehezedő lelki problémák.

Egy német kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat a fizikai aktivitás és a jóga a közérzetre, a hangulatra, a stresszel való megküzdésre, a testképre, a szociális kompetenciákra és a szexuális életre. Mindkét program résztvevői arról számoltak be, hogy a rendszeres mozgásnak hála, jobban boldogulnak környezetükkel, a jógázók elmondták, hogy kevésbé érezték magukat feszültnek, fizikálisan és közérzetben is fittebbek lettek, míg a kardio-mozgást végzők korábbi szexuális problémáik enyhülését észlelték.

Az egyik legjobb hatású sporttevékenység ebből a szempontból a futás, mely jótékonyan hat a légző- és keringési rendszerre, erősíti az izmokat, fogyaszt és növeli az állóképességet. Ez nyilvánvalóan hozzájárul a jó szexhez is, hiszen egy minimum fél órás aktus, ami tartalmaz előjátékot, orgazmust és befejezést, felérhet akár egy 5 kilométeres futással is. Ráadásul, a futáshoz hasonlóan zsírt éget, és jó hatással van a bőr állapotára is.

Aki pedig a futásnál megtapasztalta, milyen remek érzés, amikor átlendülünk a holtponton, az a szerelmével is újra és újra kívánja majd átélni az orgazmust, hiszen a két érzet hasonló kémiai folyamatoknak köszönhetően alakul ki. A szex mégsem sport!

Bár a szexuális tevékenység felérhet egy kiadós testedzéssel, mégsem helyettesítheti a sportot, ám a kondíció megőrzése szempontjából mindenképpen jó hatású. Felmérések szerint, a rendszeresen sportolók többször is kívánják a szexet, vagy gyakrabban élnek át orgazmust, és intenzívebben élik meg saját és partnerük szexuális élményeit. Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy csak a sportolók lennének jó szeretők. Ne essünk azonban át a ló túloldalára, ne tekintsük csupán kalóriafaló gimnasztikának a szexet, hiszen így kizárólag a teljesítményre koncentrálnánk, ami a dolog lényegét venné el. A testi és lelki harmónia ebben a kérdésben is döntő jelentőségű.

dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!