Keresés
Close this search box.

Túlsúly és szövődményei 2.

//

Előző lapszámunkban az atomrobbantások és a túlsúly egészségkárosító, tömegpusztító hatását hasonlítottuk össze. Sorozatunk következő részében a derékbőség, a szervezetben fellépő gyulladások és a rák egyes összefüggéseire világítunk rá.

Korábban már kifejtettük, hogy önmagában nem a túlsúly, hanem annak eloszlása a lényeges. A szív-érrendszeri és számos egyéb betegség szempontjából az egyik legfőbb rizikótényező az ún. „alma-típusú” elhízás, azaz a gyulladáskeltő anyagokat termelő zsigeri zsírok (a máj, szív, hasnyálmirigy körüli és az izomszövetekben található zsírok) magas szintje. Ennek valós mértékét pedig nem a testtömeg-index, hanem a derékbőség jelzi.

A zsigeri zsírok olyan gyulladáskeltő anyagokat bocsátanak ki magukból, melyek növelik az érelmeszesedés, cukorbetegség, az ízületi- és bélgyulladás, illetve a pszoriasis kockázatát. A krónikus gyulladás ugyanakkor rákkeltő hatású is – fennállása esetén gyakoribb a mellrák, bélrák, prosztatarák és májrák. A máj elzsírosodása az első jele lehet a problémák megjelenésének, amely később májgyulladáshoz, májzsugorhoz, majd májrákhoz is vezethet. A nyugati népesség 20-30%-a szenvedhet nem alkohol hatására keletkezett májzsírosodásban. Csendes gyilkosnak is nevezik, mert az immunrendszer reakciókészségét is csökkenti.

Az anyagcserezavar és a túlsúly szövődménye lehet krónikus vesebetegség, terméketlenség, epekő, alvászavarok, köszvény, depresszió, gyermekeknél koncentrációzavarok és hiperaktivitás.

Magas kalóriatartalmú és könnyen emészthető étrend mellett a gyulladásos folyamatok felerősödnek, emelkedik a vércukor- és trigliceridszint, sőt a vérnyomás is, ami fokozza a szívkoszorúér betegségek, a szívinfarktus, stroke és érelmeszesedés kockázatát, mindez jóval a cukorbetegség nyílt megjelenése előtt kezdődik. Az étkezés utáni, azaz terheléses vércukorszint megbízhatóbb előrejelzője a stroke-nak, a szívinfarktusnak és a cukorbetegségnek, mint az éhgyomri. Nagyon sokan veszélyben vannak, akik nem is tudnak róla!

Fogyókúrával, testsúlycsökkentéssel nem mindig érhető el a test összetételének kedvező változása. Fontosabb a zsigeri zsírokat mérő derékbőség csökkentése, célzott tornával, egészséges diétával, béltisztítással, akár változatlan testsúly mellett is. Azoknál a „túlsúlyos” embereknél, akiknek a derékbősége megfelelő, nem tapasztalható ugyanis magasabb halálozási arány. Sokszor célravezetőbb a további súlygyarapodás megakadályozása, illetve a testsúly megtartása mérsékelt és kiegyensúlyozott diétával. A gyors fogyás ugyanis akár káros is lehet, s nem mindig hosszabbítja meg az életet. Számos, cukorbetegségre alkalmazott gyógyszer testsúlynövekedést eredményez, de a halálozási arányokat javítja!

Az étcsokoládé (alacsony cukor és zsírtartalommal) vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatású, ezért jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Rövidtávon napi 100g, hosszútávon napi 10g javasolt belőle.

Ülő foglalkozásúak gyakran tartsanak szünetet és keljenek fel, mert ez csökkentheti a derékbőséget és a vércukorszintet. Fontos a rendszeres étkezés és a napi 7-8 óra alvás (a túl hosszú alvás is anyagcserezavar problémákat okozhat). Tudományos vizsgálatok szerint, a mesterséges vitaminok és keverékeik nem alkalmasak a szív- és érrendszer betegségeinek megelőzésére.

A gyógygombák és speciális gyógynövények viszont hozzájárulhatnak a túlsúly és szövődményei megelőzéséhez, enyhítéséhez, fokozhatják az inzulinérzékenységet, illetve javíthatják az agy regenerációs képességét (a cukorbetegség, a túlsúly és a magas trigliceridszint ugyanis agykárosító hatású).

Kutatási eredményeinkről a Budapesten (1064 Izabella u. 82.) és Miskolcon (Szemere Bertalan u. 16.) nyílt új információs központban kaphatnak további tájékoztatást.

Varga Gábor
dipl. Kfm., hatóanyagkutató
Info: www.apigenin.hu, www.vargadiet.hu, www.patkonyelv.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!