Keresés
Close this search box.

Akár az igazi

//

Az implantáció, azaz beültetés, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. Míg a hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál erre nincs szükség, hiszen a korona megtartásához előbb beültetnek egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. Kérdés: ki válassza a hidat, és ki a beültetést?

Vannak helyzetek, amikor a hagyományos hídpótlás a megfelelő választás, főként akkor, ha az implantációnak valamilyen kizáró oka van. Ilyen lehet:

Bár nem kizáró ok a dohányzás, viszont csökkentheti a siker esélyét. Amennyiben nem áll fenn kizáró tényező, az implantátum számos előnyt rejt magában:

50 évvel ezelőtt, egy svéd professzor fedezte fel, hogy a titán alapú fémlemez egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzi a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Azóta az anyag nagy karriert futott be, alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen fogimplantációkhoz is. A titán nem allergizál, nem okoz károsodást a szervezetben, ezért a világon elvégzett több millió beültetésnél 96%-os volt a siker aránya.

– Beültetés előtt: a fizikális vizsgálat után alapos szájhigiénés kezelés, fogkő, plakkok, lepedék, stb. eltávolítása következik. A pontos tervezéshez digitális röntgenfelvételt készítenek, szükség esetén 3 dimenziós CT felvétel is készül.

A titán csavar nagyobb átmérőjű, mint a furat, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A műtét időtartama jó esetben, mindössze 10 perc, de van, amikor akár három órát is igénybe vehet. A titáncsavar behelyezését követően az implan-tátum felett összevarrják az ínyt, majd egy hét múlva varratszedés következik. Az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, így a korábbi pótlás, vagy fogsor viselhető. A következő 6-8 hétben zajlik a stabil beágyazódás majd felkerül a rögzített porcelán korona vagy híd.

Az implantátumok ára évek óta változatlan, de a magyar gyártmányok ára még mindig megfizethetőbb, s a minősége garantált. A minőséget azonban minden esetben komoly sztenderdek garantálják.

dr. Iványi Zoltán
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!