Keresés
Close this search box.

Autogén tréning allergia ellen

//

Az allergiás tünetekkel vívott harcban sokszor feladjuk a küzdelmet, beletörődünk, hogy közérzetünk még gyógyszeres kezelés mellett sem lesz tökéletes. Az autogén tréninggel átvehetjük az irányítást, nem kell, hogy az allergia határozza meg az életünket.

Autogén tréning allergia ellen

Az allergiás hajlam genetikailag meghatározott, de ahhoz, hogy az öröklött hajlamból betegség legyen, sok környezeti tényező kell. Mai tudásunk szerint, valójában a környezeti faktorok hívják elő a tüneteket. Ezért is javasoljuk a terhesség alatti dohányzás kerülését, illetve, hogy családi hajlam esetén, az atópiás gyermek lehetőleg ne a nyári, pollendús hónapokban szülessen. A folyamatos stresszhelyzetet ugyancsak a környezeti tényezők közé kell sorolnunk.

Német kutatóorvosok az allergiát, mint pszichoszomatikus betegséget vizsgálva, már 1981-ben leírták, hogy az alkat függvényében, bizonyos személyeknél stresszhelyzetben allergiás tünetek jelentkezhetnek. Megfigyelték, hogy konfliktushelyzetben, amikor a betegek érzelmeiket magukba fojtották, az orr- és a hörgőnyálkahártya vérbőséggel és vizenyővel, valamint fokozott nyáktermelődéssel járó duzzanata alakul ki, melyet a hörgőizomzat görcsös állapota kísér. Lelki problémák esetén, még gyógyszeres allergia-terápia mellett is megfigyelhető állapotromlás, a tünetek erősödése. A lelki tényezők tehát szerepet játszanak az első tünetek megjelenésében, és a már meglévő panaszok felerősödésében is.

A külső körülményeken a legtöbb esetben nem tudunk változtatni, de saját hozzáállásunkon igen, azzal, ha megtanuljuk saját érzelmeinket és testünk működését kontrollálni. Az autogén tréning egy olyan relaxációs módszer, amely erősíti a test természetes, öngyógyító folyamatait, s megakadályozhatja, hogy a fel nem dolgozott feszültségek nyomán pszichoszomatikus kórképek alakuljanak ki. Elsajátításával az allergiás betegek – testük tudatos megfigyelésével – képessé válnak a tünetek és a betegség által okozott stressz csökkentésére is.

Különösen előnyös módszer azoknak, akiknek elhúzódó, egész éven át tartó tünetei vannak, s gyógyszeres kezelésre is szorulnak. A jelentős állapotjavuláson túl, a gyógyszerek mennyisége – egyéntől függően – csökkenthető, vagy elhagyható.

Terhesség alatt a gyógyszerek szedése nem javasolt. Az autogén tréning segítségével a várandós kismamák is könnyebben átvészelhetik az allergiás időszakot.

Dr. Balogh Katalin
a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa,
Tóth Krisztina
pszichológus
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!