Keresés
Close this search box.

Érzékeny fogak

//

Ha fagyi evés vagy hideg ital kortyolgatása közben nyilall a fogunk, nem az a megoldás, hogy örökre lemondjunk ezekről, hiszen a fájdalom arra figyelmeztet: kezelni kell fogainkat, utána jöhet újra a fagyi!

Ha valamilyen külső inger – hideg vagy forró, édes vagy savanyú étel vagy ital – hatására, hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, ami rövid időn belül nem múlik el, szükségessé válik a fognyaki érzékenység kezeltetése. Ugyancsak fájdalmassá válhat fogmosáskor a fogkefe érintkezése a fognyakkal.

Tüneti kezelésnél a fogorvos helyileg próbálja megszüntetni az érzékenységet. Ennek érdekében – enyhébb esetekben – fogkrémeket, szájöblítőket, míg erősebb vagy gyakran jelentkező fájdalomnál magas fluoridtartalmú speciális lakkokat ajánlunk. Megoldás lehet még az úgynevezett fogászati iontoforézis, amely 6 éves kor felett a fogszuvasodás megelőzésére, felnőtteknél pedig a fogínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszínek érzékenységének megszüntetésére, valamint erősen érzékeny rágófelületek, szabaddá vált dentin kezelésére ajánlott. Nagy kiterjedésű kopás vagy zománchiány esetén ezeket a területeket tömőanyaggal kell elszigetelni a külső, fájdalmat okozó ingerektől.

Oki kezelésnél az első lépés a helyes fogmosási technika elsajátítása a fogorvosnál. Cseréljük le az erős sörtéjű fogkefét közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technikát pedig ún. körkörös vagy söprögető technikával érdemes felváltani. Nagyon fontos még a fogközök helyes tisztítása, a fogselymezés és a fogköztisztító kefék használatának trükkjeit is elleshetjük a szakemberektől.

A fogak fájdalma, érzékenysége esetén, a fogorvosi vizsgálatnál kiderül, hogy nincs-e a háttérben szuvasodás, vagy más komolyabb betegség. A fogágy-betegséget a szakorvos kezeli, traumás fogérintkezéseknél pedig fogszabályozás, tömés, fogpótlás válhat szükségessé.

Az érzékenyebb fogúaknak fontos a félévenkénti orvosi kontroll, és fogfehérítés esetén is ismerniük kell a rájuk vonatkozó kockázatokat.

dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!