A flavonoidok legfőbb forrásai a színes gyümölcsök. Célszerű ráadásul olyanokat választanunk, melyekben a 100 mg flavonoid tartalomból 20–40 mg-nyi az antocianin mennyisége. Ezek a színes, vízoldékony pigmentek pH függők, színük a vöröstől, a bíboron és lilán át, egészen a sötétkékig, feketéig változik. Legnagyobb mennyiségben a sötét, feketébe hajló, bogyós gyümölcsökben fordulnak elő. Fontos antioxidáns, szabadgyök-fogó és rezisztencia-biológiai szerepet töltenek be.
Tekintsük át néhány közismert fekete bogyós gyümölcs flavonoid összetevőit, a teljesség igénye nélkül:
Az antioxidáns hatás erősségét különböző módszerekkel mérve (TAS, TEAC, ORAC, stb.) a szakértők egymástól eltérő sorrendeket állítanak fel a fekete bogyósok antioxidáns hatását illetően. Ez is csak azt bizonyítja, hogy minél többféle gyümölcsöt célszerű fogyasztani.
Ne felejtsük el, hogy táplálkozásunk ugyancsak fontos eleme a sárgától a vöröses-barnás bordó színig terjedő bogyós és nem bogyós gyümölcseink fogyasztása is!
Fentiek alapján, a különböző étrend-kiegészítőkön célszerű ellenőrizni: az össz-polifenol, össz-flavonoid, össz-antocián, stb. jelzéseket, melyek alapján hozzávetőlegesen megbecsülhető a helyes ár/érték arány.
c. Prof. dr. Dörnyei József
a kémiai tudományok kandidátusa, MTA ÉKB-tag