Keresés
Close this search box.

Menedzser fitness

//

Ön hogyan kezeli a stresszt? Ha már a padlón érzi magát miatta, jobb, ha tudja: nincs egyedül. A kiégés, az ún. burnout-szindróma elsősorban a kommunikációval kapcsolatos szakmákban dolgozókat érinti (orvosok, jogászok, ügyfélszolgálatosok, pedagógusok, stb.), és jelentősen rányomja bélyegét a vezetők teljesítményére is. Kérdés, hogy mit tehetünk ilyen helyzetben?

“A burnout-szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek” – fogalmazta meg a jelenség lényegét H. Freu-denberger már 1974-ben.

A stressz ugyanis nem automatikusan vezet kiégéshez. A kimerültség, a kiegyensúlyozatlanság és a reménytelenség érzése elkerülhető, ha teszünk is ezért. A megelőzésként is alkalmazható program hosszú távú egészséget és hatékonyságot biztosít.

10 módszer, amely segít kezelni a stresszt

2. Irányítsa a gondolatait!
Mindenkivel előfordul néha, hogy őrült gondolatok cikáznak a fejében. Különösen akkor vagyunk erre hajlamosak, amikor valamiről nincs elég információnk és elkezdünk elméleteket gyártani. Ezek az elméletek pedig leginkább negatívak, és kifejezetten ellenünk irányulnak. A jó hír, hogy meg lehet tanulni a gondolatok pozitív irányba terelését, ez pedig a stresszt is jóval kezelhetőbbé teszi.

3. Építsen fel egy belső kört!
Üljön le és gondolja végig, kik azok, akik feltétel nélkül szeretik Önt, akik a végsőkig is elmennének Önért. Kezdje el még jobban ápolni ezeket a kapcsolatait. Építsen fel egy olyan belső kört, amelybe csak azok tartoznak, akik érdek nélkül foglalkoznak Önnel, és akik a legjobbat akarják Önnek. Mindennap legalább egyikükkel lépjen kapcsolatba.

4. Ügyeljen az egészségére!
Mindenki tudja, hogy az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étkezés és egy kis mozgás óriási különbséget jelenthet a közérzet szempontjából. Nem kell itt hatalmas változásokra gondolni, nem szükséges szélsőségesen megváltoztatni az életstílusunkat, de ha mindenben csak egy kicsit elmozdulunk az egészség felé, már tettünk valamit magunkért.

6. Használja a kreatív képzeletét!
Az elménk igazán csodálatos dolgokra képes. Higgyen benne, hogy képes jó döntéseket hozni és kreatívan megoldani a problémákat. Sokkal több ötletesség lakozik Önben, mint gondolná.

7. Tegyen rendet!
Valóban szüksége van arra a rengeteg holmira, amivel körbeveszi magát? Ha rend és tisztaság veszi körül, már csökkentett valamit a napi stressz-szintjén. A módszer egyszerű: ha vesz valami újat, szabaduljon meg valami régitől!

8. Tartsa harmóniában a lelkét!
Ez természetesen mindenkinél mást jelenthet. Ha Önnél az ima jelenti az utat a felsőbb hatalomhoz, imádkozzon, ha spirituális könyvek olvasgatásával szakad el a mindennapoktól, tegye azt, vagy éppen meditáljon. A lényeg, hogy rendszeresen szakítson időt a lelke karbantartására is.

9. Mondjon köszönetet!
Úgy tűnik, hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, ami hiányzik, vagy ami rossz az életünkben, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, ami jó, amink van. Próbálja kialakítani azt a szokást, hogy a nap végén legalább három dologért köszönetet mond, így a fókusz lassan a pozitívumokra kerül.

10. Fogadja el, ami van.
Meg kell értenünk, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan elterveztük. Ha mindig azt várjuk az élettől, hogy sorban és kiszámíthatóan megvalósuljanak a terveink, hamarosan csalódni fogunk. Amennyiben a nyafogást és a panaszkodást választjuk, csak a szenvedéseinket hosszabbítjuk meg. Ami elé állít minket az élet, azon nem változtathatunk, de a hozzáállásunkon igen.

dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!