Keresés
Close this search box.

Parlagfű: Gyomnövény vagy gyógynövény?

//

Több olvasónk jelezte, hogy a nyár folyamán interneten eljutott hozzájuk V. L. természetgyógyász cikke, A parlagfű védelmében címmel. Az anyag a parlagfüvet gyógynövényként mutatja be, és levelének rendszeres fogyasztását javasolja egyes betegségek, így a parlagfű allergia kezelésére is. Megkérdeztük szakértőinket: javasolhatnánk-e a módszert olvasóinknak. Segítünk, avagy ártunk vele?

Parlagfű
– Gyomnövény vagy gyógynövény?

V. úr sorait idézve: „még 1973-ban, amikor először találkoztam személyesen Szabó Lajos Atyával, úgy tudtam, hogy a parlagfű haszontalan gyomnövény… Lajos Atya elmondta róla, hogy régi gyógynövény könyvek leírják több gyógyító tulajdonságát, de meg is lehet enni, mert nagyon sok vitamint tartalmaznak a levelei és a virága, meg a pollenje is… A parlagfű egy ősi, nagyon intelligens növény,…az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól. Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, …azután átadja a helyét más növényeknek, amelyek az így megóvott talajon már képesek megmaradni és szaporodni…

Lajos Atya nekem is beszélt arról, hogy a parlagfű minden betegséget helyrehoz a szervezetben. Akiket eddig meg tudtam győzni arról, hogy a parlagfű rendszeres fogyasztása milyen hasznos, bármilyen betegségük is volt, meggyógyultak belőle, még a rákból is, vagy a parlagfű allergiából is…

Nem a természetet kell kiirtani, hanem nekünk kell visszaidomulnunk a természethez… Én nem vagyok allergiás semmire. A parlagfüvet rendszeresen fogyasztom, az év minden napján. Amikor még zsenge, összevágom apróra egy kis petrezselyem-, vagy zellerzölddel, – önmagában sem rossz! – és rászórom a szendvicseimre, a kiszedett ételeimre. Ebben a zsenge korban nagyon sokat leszedek, majd szárítva tárolom, s így egész évben tudom az ételeimbe tenni.”

V. L. feltaláló, mérnök-radiesztéta,

a Tudományos Rendőrség alapító tagja és szóvivője

Helyszűke miatt csak röviden tudtunk idézni a jelzett cikkből, de szakértőink felé intézett körkérdésünkhöz annak teljes tartalmát elküldtük. A beérkezett válaszokból, véleményekből – pro és kontra – egy rövid összefoglalót készítettünk.

– “Nelson biorezonanciás készülékkel 18 parlagfű pollenallergiásnál végeztünk ellenőrző méréseket. Ebből 16 esetben a páciens tolerálta a parlagfű levelet, mint ételt, 2 azonban nem. A parlagfű levélnek 14 esetben nem volt kimutatható allergiát kompenzáló hatása, 4 esetben pedig igen.”

– “Semmi klinikuma nem ismert a témának, még toxikai vizsgálatok sincsenek az irodalomban. Így jelentős rizikót vállal az az allergiás, aki kipróbálja. Mivel a parlagfű nem olyan régen került be Magyarországra, így régi népgyógyászati tapasztalatok sem állnak rendelkezésre.”

– “Nyugodtan lehet enni parlagfüvet, de minek? A pollenje allergizál, nem az egész növény, ahogy a burgonya termése is mérgező, de az ember a gyökerét eszi. Hogy árt-e, vagy van-e bármilyen pozitív hatása, nem tudjuk, ezért nem javasolnám a fogyasztását.”

– “Eszébe ne jusson senkinek kipróbálni! Az allergiával nem lehet játszani, mert komoly baj származhat belőle! Inkább kérjék ki egy allergológus véleményét!”

– “Már nem is csodálkoznék, ha a parlagfű érzékenységet magával a parlagfűvel kellene kezelni, bárcsak ilyen egyszerű volna. A cikk által sugallt szemlélet helyénvaló, ti. az emberiség beavatkozik, pedig a természet mindig tudja, mit miért tesz. Az allergia hátterében az emberi immunrendszer gyengülése van, bár maga a növényi pollen is aggresszív. Ráadásul a parlagfű kártevője nem jött át Európába, ez okozza a legnagyobb bajt. A parlagfű kontakt allergén is egyben, a bőrrel érintkezve is kiváltja a reakciót, nem beszélve a szájnyálkahártyáról, ennek következményei beláthatatlanok. Fogyasztásával legjobb esetben is szezonon kívül lehetne próbálkozni, de a propolisz, méz/virágpor/lépesméz immunterápia talán előnyösebb és biztonságosabb.”

– “Sok mindenre allergiás voltam, melyet semmilyen durva gyógyszerrel nem, de életmód váltással meg lehetett szüntetni. Egyetértek azzal, hogy nem az allergén a hibás, hanem – többek között – életmódbeli és civilizációs ártalmaink. Az allergia egy jelzés a szervezet részéről – „Valamit nagyon rosszul csinálsz, változtass, de sürgősen!” – erre nem a gyógyszerek, vagy mindennek a kiirtása a megoldás. Én a tudatos, tejtermékmentes reform-táplálkozásra, a lúgosításra és a napi rendszeres sportra szavaznék.”

– “A cikkben számos kijelentés és adat szakmailag nem állja meg a helyét, emiatt a tartalom megkérdőjelezhető.”

– “Sok parlagfűre allergiás személynél tapasztaltam, hogy a kecsketej fogyasztása elmulasztotta az allergiájukat. Szerintem ez egyszerűbb és kevésbé veszélyes módszer.”

– “A parlagfű evését nem ajánlom senkinek, mert még bőrön keresztül is komoly allergiás reakciókat okozhat. A deszenzibilizációt bízzuk az orvosokra, ennek kipróbált útja van, ám még így sem veszélytelen! Parlagfű bevételét csak homeopátiás formában javaslom, allergiamentes időszakban: Ambrosia C30 heti 2×5 golyócskát a nyelv alá.”

– “Reggelente gyümölccsel összeturmixolt gyomnövényleveleket (pl. tyúkhúrt) iszom évek óta, és jót tesz, a parlagfüvet még nem próbáltam. Többen beszámoltak viszont már arról, hogy egy hazánkban jól ismert autoszuggesztív módszerrel sikeresen szabadultak meg több évtizedes parlagfű allergiától.”

– “A cikkben található, alá nem támasztott, szubjektív állítások, ténybeli tévedések sora félreinformálhatja az érintett betegeket és hozzátartozóikat. Megnyugtatóbb lenne, ha állításait megbízható forrásokkal támasztaná alá, mintsem azzal, hogy – allergiás nem lévén – saját maga Ambrosiát eszik.”

Témánkkal kapcsolatban véleményt nyilvánító szakértők:
Dr. Babai László, Dr. Domján László, Prof. Dr. Dörnyei József,
Dr. Kellermann Aranka Terézia, Lugosi Dóra, Prof. Dr. Nékám Kristóf,

Dr. Pándy Mária, Szendi Gábor, Dr. Tihanyi István, Tóth Gábor, Dr. Zajkás Gábor

Szerkesztőségünk ezúton is köszönetet mond szíves segítségükért, értékes útmutatásukért, állásfoglalásukért.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!