Keresés
Close this search box.

Parlagfűmentesítés permakultúrával

//

Mit tegyünk telkünkkel, ha távol lakunk tőle, vagy kevés időnk van a gyommentesítésre, ám mégsem akarunk parlagfű-tengert nevelni?

Parlagfűmentesítés permakultúrával

Egy megbolygatott terület, kert, magára hagyott szántó 10-15 év alatt magától is befüvesedik. Eleinte az egynyári parlagfű, disznóparéj, libatop, betyárkóró, stb. uralkodik, majd helyüket idővel átveszik az évelők (pl. tarackbúza, fekete üröm, somkóró, stb.). Lassan megjelennek az „ősgyepre” jellemző fajok (pl. csenkesz és perjefélék, pillangósok, mezei virágok), de a folyamatot meg is gyorsíthatjuk:

Kaszáljuk le a területet nyaranta 2-3-szor.

Ősszel szórjuk a tarlóra (a levágott gyomok kórói közé) a parlagfűvel jól konkuráló növények (pl. fehérhere, szarvaskerep, lucerna), fűfélék (ritkán vetve, Sport-fűmag is jó) és vadvirágok magját, 2-3 éven át.

Kiegészítésként, télen a hóra is szórhatunk pl. vörös- vagy fehérhere magot.

A szeptemberben kiszórt magvak még ősszel kikelnek, esős időben csíráznak, napos időben a gyomok kórói árnyékolják, védik a kiszáradástól csakúgy, mint következő nyáron, majd ősszel előtűnik zöldjük az elszáradó gyomok közül.

Nem jó a sűrű vetés, mert a növények gátolnák egymás növekedését, és kiszáradhatnak. A túl buja gyomállomány viszont megdőlhet, és megfojthatja a friss füvet, ezért kell kaszálnunk.

Baji Béla
kertészmérnök

Baji Béla: Önfenntartó biogazdálkodás – Permakultúra c. könyve, illetve tanfolyami info a tél folyamán a www.permakultura.hu oldalon. A II. bővített kiadás 2011 tavaszán várható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!