Keresés
Close this search box.

Sport és személyiség

//

Amerikai szakemberek szerint, sokan azért nem sportolnak, mert nem találnak kedvükre való mozgásformát. Ha a személyiségükkel össze nem egyeztethető edzésfajtát választanak, nem csoda, hogy sikerélmény hiányában, kitartásuk gyorsan alábbhagy, inkább lemondanak a fittségről, és visszaülnek a fotelba.

Amikor valaki elsőre nem találja meg az „igazit”, a legfőbb problémát a motiváció gyors elvesztése jelenti. Kimutatások szerint, a fitness klubok új tagjainak 60%-a 6 hónapon belül lemorzsolódik. Élvezetesebb edzés mellett, kitartóbban, könnyebben meg tudnánk valósítani fitness céljainkat. Emiatt is fontos a személyiségünkhöz illő mozgásforma megtalálása. Képzeljük csak el, hogy például egy introvertált személy mennyire rosszul érezheti magát egy pörgős dance-aerobik órán egy csomó idegen között! Nem csoda, ha gyorsan elmenekül onnan. Egy extrovertált ember pedig halálra unja magát, ha sokáig egyedül kell kocognia, monoton tempóban. Van, akit a rutin megnyugtat, másnak viszont állandó változatosság kell.

Jelölje meg az Önre legjobban illő választ!

Milyen az Ön számára egy nagyszerű hétvége?

Ön egy partin van. Hogyan viselkedik?

Milyen az Ön számára egy ideális vakáció?

Hogyan valósít meg egy rendkívül fontos munkát?

Milyen stílusú ruhákat kedvel?

Milyen a kedvenc illata?

Melyik tulajdonság illik leginkább Önre?

Melyik megállapítás igaz Önre?

Ön abba csoportba tartozik, amelyik számból a legtöbbet gyűjtötte:

Ellenőrző típus: Ön ambíciózus, kötelességtudó, energikus és keményen dolgozik. Jó vezetői és szervezői képességekkel rendelkezik. Szereti az ellenőrzése alatt tudni a helyzeteket, olyannyira, hogy gyakran parancsolgató.
Ideális fitness programja: Ön szereti a biztonságos gyakorlatokat, ahol tudja, mire számíthat. Tehát kalandsportok kizárva! Legjobb, ha hosszú távú edzéstervet követ. Önnek rendkívüli a kitartása!
Javasolt sportok: futás, evezés, streching, begyakorolt gyakorlatsorok.

Föld típus: Ön maga a megtestesült nyugalom, higgadtság. Gondoskodó, megértő és gyakorlatias. Nem igazán kockázat kedvelő, szereti magát biztonságban tudni.
Ideális fitness programja: Nem szeret sem fitness teremben, sem csoportosan edzeni. Nem kedveli, ha előírják, mit kell tennie. Mindebből következik, hogy csak olyan sportokat űz, amit igazán élvez. A rendszeresség és a folyamatosság meghatározó elemek.
Javasolt sportok: túrázás, kerékpározás, kertészkedés, barkácsolás.

Zen típus: Ön hűvös, racionális, független, céltudatos, logikus, és nagyon erős akaratú. Emellett lehet nagyon kreatív, sőt művészi hajlamokkal megáldott.
Ideális fitness programja: Azokat a sportokat és tevékenységeket kedveli, melyek erős elmélyülést, koncentrációt igényelnek. Labdával futkározni, vagy vizesre izzadni az edzés végére, nem az Ön műfaja. A test és lélek egységére, nyugalomra törekszik.
Javasolt sportok: jóga, thai chi, gyaloglás, streching, Pilates (lassú torna, főleg a hát izmainak).

Kalandor: Ön kalandvágyó, emocionális, kreatív, művészi tehetséggel megáldva. Állandóan újít, intuitív és érzékeny. Kiváló a kommunikációs készsége.
Ideális fitness programja: A vízi sportok nagy kedvelője, mert ezek változatosak és mozgalmasak. Kíváncsi minden újdonságra. Nem riad vissza némi izgalomtól sem. Nyaraláskor az elsők között próbálja ki a leghajmeresztőbb sportokat!
Javasolt sportok: wind-surf, búvárkodás, ejtőernyőzés, motorozás, vízisí.

Sikeres választást, örömteli edzéseket kívánok!

Lugosi Dóra személyi tréner
Tanácsadás, sportágválasztás, személyi edzésterv összeállítása, egyéni tréningek: +36 (70) 504 8820, dlugosi@t-online.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!