Keresés
Close this search box.

Tippek dohányzás helyett

//

A dohányzás szenvedélybetegség, amely egyaránt káros és veszélyes a dohányzó és környezete számára, legyen az akár munkahely, akár a család. A leszokáshoz nem elegendő pusztán a biológiai szükségletek, azaz a nikotin pótlása tapasszal, rágógumival vagy gyógyszerrel, szükség lehet olyan pótcselekvésekre is, amelyekkel az orális fixáció enyhíthető.

Tippek dohányzás helyett

Hordjunk magunkkal egy kis üveg ásványvizet, amiből kortyolhatunk és a kezünket is lefoglalhatjuk, ha hirtelen ránk törne a cigaretta utáni vágy. A nassolni valók is jó megoldást jelenthetnek, de válasszunk egészséges, alacsony kalóriatartalmú rágcsálni valókat: szeletelt gyümölcsöt, zöldséget, mértékkel aszalt gyümölcsöt, magvakat.

A nehéz pillanatokban emlékeztessük magunkat arra, miért is döntöttünk a leszokás mellett. Ha ez sem segít, tegyünk egy sétát, hívjunk fel egy barátot, ismerőst, akitől támogatást kérhetünk, vagy elterelheti gondolatainkat. A nikotin utáni erős vágy általában pár perc elteltével alábbhagy, így csak a legintenzívebb időszakokon kell átlendíteni magunkat.

A legnehezebb rendszerint az esti, lefekvés előtti pár óra. Napközben lefoglalnak a tennivalók, de az esti televíziózás, beszélgetés mellett könnyebben elcsábulunk. Érdemes kicsit átszerveznünk az életünket: járjunk munka után sportolni, vagy keressünk este végezhető hobbit. A nikotinhiánnyal és leszokással járó stressz levezetésére a sportolás mellett válasszunk valamilyen relaxációs tevékenységet, ami lehet akár egy forró fürdő, kerti munka, háziállattal való törődés, de részt vehetünk szakképzett vezető által irányított csoportos foglalkozásokon is.

dr. Kocsi Anikó
diabetológus szakorvos
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!