Keresés
Close this search box.

„Anti-aging” keleten

//

A nyugati ember számára a kínai gyógyászat – például az akupunktúra, a moxa, a tai ji quan és qui gong – valamiféle boszorkányság tűkkel és misztikus szellemekkel, meg energiákkal. Mindezt meg is erősítheti a kínai gyógyászat, amikor a qi-energia, a jin-jang, vagy a jingluo létezését bizonygatja, ami a testet behálózó, szemmel láthatatlan energia-rendszer.

A kínai gyógyászat tradíciókban gazdag, és a világ természetes gyógymódjai között a leghosszabb múltra tekint vissza – túlélt és gyarapodott az évezredek során. Kezelési elve nem azon alapul, hogy a test funkcióit helyettesítse, vagy pótszerekkel lássa el. A szervezet munkáját hivatott segíteni, amennyiben az nem képes azt egyedül elvégezni. Segíti a test természetes anyagainak előállítását, és manuálisan is ingerli a test általános funkcióit. Végül, ha az „újraképzett” test képes ismét önmagától egyensúlyba állni, a kezelés ritkítható, később megszűntethető, tehát nem tart élethosszig.

Kiváló anti-aging és egészségmegőrző módszer a tai ji quan, mely egyedülálló test-elme gyakorlat. Fiataloknak és időseknek egyaránt nagyszerű aerobic gyakorlat, mely nem igényel nagy fizikai energiákat és erőnlétet. Minél többet gyakoroljuk, annál jobban fogjuk érteni és koordinálni testünket. Javul a környezethez való igazodás képessége, a vitalitás, s az egészséges állapot magasabb fokára lépünk. A gyakorlatok után békésnek és nyugodtnak érezzük magunkat fizikailag, pszichikailag és érzelmileg. Modern kutatások bizonyították, hogy fellendíti az immunitást és csökkenti például a vércukorszintet.

Az életerő pótlására, a test erősítésére, energiáinak szabályozására, összehangolására, számtalan egészségi probléma megoldására alkalmas qi gong-ról 2500 éves írásos emlékeink vannak. A qi gong kulcsa a test, a tudat és a lélegzet szabályozása és irányítása. Nem varázslat, sem puszta testgyakorlat, hanem a kínai gyógyászat egyik fontos része, mely sokféle problémán segít, többek között helyreállítja az anyagcserezavarokat. A Diabétesz – Hogyan segíthet a kínai orvoslás c. könyvben részletes leírást találunk a qi gong cukorbetegségre gyakorolt hatásáról, a vércukorszint csökkenésére, az általános tünetek és szövődmények és az inzulin-érzékenység javulására.

A nyugati ember számára érthetetlen, hogyan képes egy lábfejbe szúrt tű elmulasztani a fejfájást, vagy az anya lábujjának megszúrására miért fordul meg a magzat, s miként kezelhető az álmatlanság egy csuklón megszúrt ponttal. A működési zavarok szabályozására az akupunktúra és a moxaterápia a legjobb módszer. Enyhe vagy közepes diabétesz esetén például, az akupunktúra segít szabályozni a hormontermelést, és a test visszanyeri öngyógyító képességét. A betegség előrehaladása lassítható, vagy meg is állítható. Fájdalomcsillapító hatását egyrészt a gerincvelő és az agyvelő között áramló impulzusok blokkolásával, másrészt a fájdalomcsillapító hatású „boldogsághormon”, az endorfin termelésének stimulálásával magyarázzák. Bebizonyították, hogy a kezelés során megváltozik a szerotonin- és a noradrenalinszint, emelkedik a fehérvérsejtek, antitestek, trigliceridek és gamma-globulinok szintje, ami stimulálja az immunrendszer válaszait. Gyakran említik „kapuszabályozóként” is, mivel az akupunktúrás pontok stimulációjával az test energiahálózatának kapuit megnyitja, vagy szükség esetén blokkolja.

A kínai orvos számára a mellékhatások a helytelen kezelés vagy a hibás diagnózis jelei. A kínai orvosság tehát nem okozhat diszharmóniát.

A nyugati gyógyszerek, kemikáliák gyakran a tünet enyhülését okozzák, de nem állítják helyre a károsodott funkciót. Az antibiotikumok például megölik a baktériumokat, de nem erősítik a testet egy újabb invázióval szemben. A kínai gyógyszer a test öröklött regeneráló-képességét igyekszik helyreállítani.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!