Keresés
Close this search box.

Az öregedés kulcsa – a TELOMÉRA-elmélet

//

A legújabb – 2009-ben Nobel-díjjal jutalmazott – kutatások szerint, létezik bennünk egy genetikai óra, mely nem más, mint a kromoszómák vége, az ún. teloméra régió. Az ehhez kapcsolódó öregedési teória, a teloméra-elmélet nemrég – német kutatók jóvoltából újabb aspektussal gazdagodott.

Az öregedés kulcsa
– a TELOMÉRA-elmélet

A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis, amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul. Vagyis, ha meg tudjuk óvni a teloméra hosszát, az lelassíthatja az öregedést. A kutatók most megtalálták ennek a legtermészetesebb módját: a hosszú távú fizikai aktivitást! Vagyis a drága kozmetikai készítmények és a plasztikai sebészet helyett sokkal olcsóbb és egészségesebb fiatalító kúrát is választhatunk: a mozgást.

A Homburgi Egyetem tudósai megmérték jelenleg is aktív, 20 év körüli futók, illetve egykori, most 50 év körüli atléták, továbbá nem dohányzó, de nem is mozgó hasonló korú személyek teloméra-hosszúságát. Az eredmények bebizonyították, hogy a rendszeres és kitartó edzés aktivál egy telomeráz nevű enzimet, amely megállítja a teloméra rövidülését. Ennek hatása megfigyelhető volt az idősebb atlétáknál, náluk ugyanis sokkal kisebb mértékű volt a rövidülés, mint nem mozgó társaik esetében. Vagyis – bár az öregedés folyamata elkerülhetetlen – fizikai aktivitással sokkal tovább lehetünk „örök fiatalok”.

A California Egyetem pszichiátria professzora, dr. Elissa Epel megfogalmazása szerint: a teloméra hosszáról azt feltételezhetjük, hogy az életünk során viselt terhek és az életformánk jelzője, amelyre – a genetikai hatásokon kívül – a stressz is jelentősen hat. Viszont még a kisebb mennyiségű, de intenzívebb mozgás is hatékony védelmet nyújthat.

A WHO felmérése még a kaliforniai kutatások eredményein is túlmegy. Szerintük ugyanis legalább heti ötször félóra intenzív testmozgásnak van egészségvédő hatása, így nekünk, magyaroknak is ideje felhagynunk a tespedéssel.

A szakértők most egy olyan kutatást készítenek elő, amelyben a résztvevők megismerhetik saját telomérájuk hosszát, hogy kiderüljön, motiválja-e ez őket annyira, hogy változtassanak életmódjukon. A több testmozgás, a stressz csökkentése, az egészségesebb étkezés (főleg a visszafogott vöröshús fogyasztás) ugyanis, mind pozitív hatással vannak a teloméra hosszára, és így a hosszabb és egészségesebb életre.

dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!