Keresés
Close this search box.

Az őssejtek szerepe a szív-érrendszeri kockázatok csökkentésében

//

Végső soron saját őssejtjeink állapota határozza meg hogy betegek, vagy egészségesek vagyunk.

Számos betegség megelőzése, avagy kialakulása a csontvelő által termelt, a szervezetet folyamatosan javító, karbantartó őssejtek mennyiségétől és minőségétől függ. Az érrendszer őssejtjei (EPC) regenerálják az érrendszert, gátolják az atheroszklerózist.

A magas életkor, vérnyomás, koleszterinszint, cukorszint, az inzulin érzékenység csökkenése, a túlsúly, krónikus gyulladás (CRP) és a dohányzás, egyszóval a szív és érrendszer betegségeinek rizikófaktorai, már önmagukban is elősegítik az atheroszklerózist és a szív-érrendszer betegségeit, emellett károsítják is az őssejteket, felborítva ezzel a károsodás és regeneráció egyensúlyát. Az alzheimer kór, migrén, krónikus obstruktív tüdőbetegség, reumás arthritis, veseelégtelenség és az obstruktív alvászavarok – ugyancsak együtt járnak az érrendszert karbantartó őssejtek károsodásával.

A kutatók becslése szerint, az érrendszer őssejt terápiája jobban megnöveli az élettartamot (kb. 6 év), mintha a rákbetegség teljesen megszűnne (kb.3 év). Ehhez elsőként csökkentenünk kell a rizikófaktorokat, és javítanunk kell a környezetet, ahová az őssejtek befecskendezésre kerülnek, hogy ott megfelelően tudják végezni munkájukat. Ha a szervezet saját őssejtjeinek funkcióit javítjuk, melyeknek egy része az embrionális őssejtek tulajdonságával is rendelkezik, akkor azok alkalmasak lesznek az érrendszer hibáinak kijavítására.

Nőknél a szívinfarktus átlagosan 20 évvel később jelentkezik, mint férfiaknál. A nem cukorbetegek körében, nőknél fele annyi a szívhalál, mint a férfiaknál. A termékeny nőknél ugyanis magasabb az érrendszert regeneráló őssejtek száma és funkciója (EPC), ami az ösztrogén őssejt aktiváló hatásával magyarázható.

A nők előnye a szív és érrendszer betegségei vonatkozásában relatív: 10-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy nő szívbetegségben hal meg, mint annak, hogy emlőrákban. A nők mégsem érzékelik ezt a rizikót, valószínűleg sokkal jobban tartanak az emlőrák előfordulásától.

A jelentős túlsúly, vagy cukorbetegség esetén azonban megszűnik a nők előnye, hiszen mindkettő jelentősen (48%-kal) csökkenti az őssejtek számát és minőségét, emellett utóbbi képes az őssejtek egy részét a szervezet ellen fordítani, így azok nem regenerálnak, hanem kárt okoznak. A szem-retina károsodása és a vakság cukorbetegség esetén arra vezethető vissza, hogy túlzott és abnormális érrendszer alakul ki a retinában.

Az érrendszer őssejtjeinek számából következtetni lehet a szív és érrendszer betegségeiben történő elhalálozás valószínűségére. Ezeknek az őssejteknek a csökkenése előrejelzi az atheroszklerózis kialakulását, míg stroke esetén a magas őssejt szám jobb regenerálódást, kisebb maradandó neurológiai károkat prognosztizál. Alacsony őssejt szám esetén 4-szeresére növekszik a szívinfarktus és a stroke rizikója.

Számos gyógygomba, gyógynövény és flavonoid (pl. apigenin) kivonat alkalmas őssejtjeink minőségének javítására, a szív és érrendszer rizikófaktorainak csökkentésére, valamint a fogyást elősegítő étrend és életmód hatékonyságának növelésére, különös tekintettel a zsigeri zsírok csökkentésére.

Varga Gábor
hatóanyag-kutató

További info: www.apigenin.hu, www.vargadiet.hu, tel.: 36/70-423-1127, maximmunbudapestszilvi@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!