Keresés
Close this search box.

Együnk a depresszió ellen!

//

Helyes táplálkozással nem csak energikusabbak lehetünk, de az őszi-téli szürkeségben ránk törő borús hangulatot, depressziót is elűzhetjük.

Együnk a depresszió ellen!

Ne hagyjuk ki a reggelit! A reggeli elmulasztása egész napunkra kihat, hiányát a későbbi étkezések sem pótolhatják. A mennyiség helyett koncentráljunk a minőségre!

Többször, keveset! Étkezzünk naponta 4-5 alkalommal, így frissességünket is megőrizhetjük, és gyomrunkat sem terheli meg az egyszerre bevitt sok táplálék emésztése.

Színes fogások! Az élénk színű növények, a piros, sárga, zöld és lila gyümölcsök, zöldségek szemünket gyönyörködtetik, jókedvre derítenek, szervezetünket pedig sok antioxidánshoz juttathatják, amik védik egészségünket, erősítik immunrendszerünket, sőt még memóriánkat is javítják.

Rosszkedv ellen omega-3! Hetente legalább egyszer fogyasszunk tengeri halat, szardíniát, lazacot! A bennük található omega-3 zsírsavak emelik a jókedvért is felelős szerotonin hormon szintjét.

Igyunk eleget! Hideg időben is igyunk napi 2 litert, de cukrozott üdítők helyett inkább meleg teát. A folyadékpótlás elmulasztása fokozza a fáradtság érzetet, az enerváltságot.

Kerüljük az édességeket! Bár a csoki evés is termel boldogsághormonokat, mégsem javasoljuk a túlzott szénhidrátfogyasztást. Az utána következő hirtelen vércukorszint-csökkenés miatt még levertebbnek érezzük majd magunkat, így kedvezőbb vércukor ingadozások elkerülése.

Vaspótlás! Különösen nők esetében gyakori a vashiány miatti fáradtság, tartós levertség. A hiányállapotot fokozza az étkezések utáni kávé, a koffein ugyanis csökkenti a vas felszívódását. A zöld levelű zöldségek és az állati eredetű táplálékok biztosítják a napi 15-25 mg vasszükségletet.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!