Keresés
Close this search box.

Fogvédelem 7 pontban

//

A fogzománc testünk legkeményebb és legtöbb ásványt tartalmazó anyaga. Helytelen táplálkozási és fogápolási szokásaink azonban, még ezt az erős védelmet is tönkretehetik, aminek következménye: a fogak érzékenysége, majd szuvasodása. Mit tehetünk ez ellen?

Sokáig úgy tudtuk, hogy a nyál közömbösíti a savas élelmiszerek és italok károsító hatását, de amerikai kutatók cáfolták ezt a véleményt, és kísérletekkel bizonyították, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a peroxidok, melyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

A sav romboló hatását az okozza, hogy általa a fogzománc fontos ásványokat veszít. Ennek következtében a fogak érzékennyé válnak (főként hidegre és melegre), és – a zománc elvékonyodása miatt – enyhén sárgulni kezdenek, majd a fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedések alakulnak ki a felszínén. Előrehaladott állapotban akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat. Lássuk, hogyan tudjuk megelőzni az eróziós folyamatot:

dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!