Keresés
Close this search box.

Húgyúti panaszok „ok nélkül”?

//

Gyakran és fájdalmasan vizel? Akkor Önnek talán egy viszonylag ritka, ám kezelhető és kezelendő betegsége van: a hólyagfal ismeretlen eredetű, nem baktérium okozta gyulladása.

Húgyúti panaszok „ok nélkül”?

A betegség latin neve: inter-stitialis cystitis, főleg 40 év feletti nők között fordul elő (tízszer gyakoribb, mint férfiakban). Fájdalmas, nagyon gyakori vizelési inger jellemzi, a fájdalom és érzékenység a húgycsőben és a hüvelyben is jelen lehet. Erősen megzavarhatja, vagy akár teljesen lehetetlenné teszi a házaséletet. Az éjszakai sűrű, fájdalmas vizelés miatt a beteg keveset alszik, nem tudja kipihenni magát, a gyakori nappali vizelés miatt pedig sokan a munkájukat sem tudják ellátni, s elvesztik állásukat.

A vizelet lelet legtöbbször teljesen negatív, még laboratóriumi vizsgálattal sem észlelhető benne kóros tartalom: se baktérium, se genny, se vér nincs benne. A hólyaghurut biztonsággal kizárható, a beteg mégis tartósan kínlódik. A negatív vizelet lelet miatt az ilyen kórképben szenvedőket nem egyszer szimulánsoknak hiszik! Akadnak olyan betegek, akik 8-10 évig is szenvednek, s orvostól orvosig járnak, mire kiderül (ha egyáltalán valaha is kiderül), hogy mi is a valódi betegségük.

Rendkívül fontos lenne pedig a korai diagnózis, ugyanis ez az alattomos betegség évek alatt egyre súlyosabbá válik, és megfelelő kezelés nélkül végül a húgyhólyag összezsugorodásához vezethet! Akinél viszont idejében felismerik ezt a ritka elváltozást, arra a korszerű kezelést követően, hosszú időre óriási megkönnyebbülés vár. Ritkábbá és fájdalommentessé válik ugyanis a vizeletürítés.

Hadd jegyezzem meg: nem olyan ritka a kórkép, mint sokan hiszik! Nemzetközi statisztikai adatok alapján, Magyarországon kb. 15-20 ezren szenvedhetnek ebben a betegségben, mégis csupán néhány száz a diagnosztizált esetek száma. Így csak apró töredékük jut hozzá a szükséges, korszerű kezeléshez és gondozáshoz.

A betegség korai felismerése érdekében a legfontosabb, hogy jellemzői, tünetei mind a lakosság, mind az orvosok körében ismertebbé váljanak. Sokat kell ehhez beszélni és írni róla, már most is több ismeretterjesztő cikk, anyag fellelhető az interneten. A közeljövőben indítunk egy új hazai honlapot csak az interstitialis cystitis témakörének szentelve, ahol alapinformációkon kívül, a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokról és kutatási eredményekről is beszámolunk.

Évről-évre egyre több tudományos cikk foglalkozik e betegség kórokával, diagnosztikájával és az új kezelési lehetőségekkel. Az Amerikai Urológus Társaság kongresszusán már 2 éve külön ülést szentelnek a témának. Több éve működik az Interstitialis Cystisis Kutatóközpontok Európai Szervezete, ahol a téma kutatását koordinálják, és évenként kongresszuson egyeztetik a kutatómunka eredményeit. Újabban minket is felvettek tagjaik sorába. Reméljük, hogy erőfeszítéseink néhány éven belül azt eredményezik, hogy lényegesen több beteg kerülhet időben a megfelelő kezelésre, megelőzve ezzel a sok szenvedést.

dr. Lovász Sándor, urológus főorvos
dr. Domján László, az orvostud. kandidátusa, agykontroll oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!