A modern kor a Gyulladás Kora. Rohamosan terjed minden gyulladással kapcsolatos kórkép, a szívbetegség, a stroke, a rák, az autoimmun, allergiás és ízületi betegségek, depresszió. Ezek hátterében a szervezetszintű gyulladás a meghatározó. Az Alzheimer-kór például az agy gyulladásos betegsége. A leghatékonyabb megelőzésnek a gyulladáscsökkentés látszik – akár gyógyszeresen, akár táplálkozással. Járható útként azonban, inkább a gyulladást kiváltó tényezőket kellene megszüntetni, nem pedig csupán a gyulladást.
Számos vizsgálat igazolta, hogy a bármilyen módon elért fogyás jelentős mértékben csökkentette a gyulladásszintet, ez különösen igaz a hasi elhízás ún. viszcerális formájára, amikor a zsír a has belsejében rakódik le.
A háborítatlan, természetes környezetben élő népek nem azért soványak, mert éheznek, alultápláltságról szó sincs. Egészséges BMI értéküket természetes étrendjük, illetve az állandó fizikai aktivitás biztosítja, míg a nyugati táplálkozásban az elhízást a gyorsan felszívódó szénhidrátok és a mozgásszegénység okozzák. Az ezzel párhuzamosan jelentkező vitamin- és ásványi anyaghiányhoz a nyugati táplálkozásra jellemző felszívódási zavar is hozzájárul. A normál bélműködést a rejtett gluténérzékenység, a lektinek, a teljes kiőrlésű pékáruban rejlő fitátok és még sok más tényező zavarja meg. A szervezetet megviseli a vércukorszint állandó hullámvasútszerű föl-le mozgása és az állandó gyulladás. Ezeket csak az képes érzékelni, aki már megszabadult tőlük.
Az étrend annál egészségesebb, minél több zöldséget, gyümölcsöt és sovány húst – főként halat – tartalmaz, a szénhidrát-bevitel korlátozása mellett. E kritériumok szerint a Paleolit táplálkozás még a hazánkban népszerű mediterrán étrendnél is eredményesebb, hiszen ennek van a legalacsonyabb gyulladáskeltő hatása.
A Paleolit táplálkozásról a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon is tájékozódhat.
Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus