Keresés
Close this search box.

Őssejtterápia Debrecenben

//

Az előrehaladott perifériás artériás érbetegség (PAD) sokaknak talán valami különleges kórnak hangzik, pedig a szív és érrendszeri betegségek világszerte – így Magyarországon is – a vezető halálokok között szerepelnek. Az elmúlt években a megelőzést és gyógyítást célzó kutatások közül sok zsákutcába jutott, ám most újabb remény csillant: az őssejtek terápiás célú alkalmazása.

Őssejtterápia Debrecenben

Az őssejtek kutatását az Európai Unió is kiemelt témaként kezeli az innovatív gyógymódok között. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában az EGK és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus közel 162 millió forintos támogatásával, különleges fejlesztésbe fogtak. A VÁTI Nonprofit Kft. koordinálta projekt célja, hogy kidolgozzák egy olyan terápiás eljárás alapjait, amellyel pótolni lehet az elpusztult endotelsejteket. (Ezek azok a sejtek, amelyek vékony hártyaként vonják be ereink falát.)

A tervezett laboratóriumi vizsgálatok során emberi csontvelőből nyernek ki őssejteket. Ezekből állítanak elő endotelsejteket, és azt vizsgálják, hogyan viselkednek ezek új környezetükben. A debreceni kutatók az Oslói Egyetemi Kórház Immunológiai Intézetével együttműködésben dolgoznak, így kölcsönösen fel tudják használni egymás tapasztalatait.

Arra keresnek választ, hogy a különböző sejtek hogyan segítik az érképződést. A leghatékonyabb őssejt-típusokat súlyos perifériás érrendszeri betegségben szenvedő betegek kezelésére kívánják felhasználni.

A kutatás eredményei mérföldkövei lehetnek a biztonságos gyógymód kidolgozásának, ami Európaszerte segíthet a PAD-ban szenvedő betegeken, elkerülhetővé teheti vagy késleltetheti a végtagok amputációját vagy akár az elhalálozást is.

Forrás: Váti Nonprofit Kft.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!