Keresés
Close this search box.

Őszi megfázás, köhögés, fertőzés

//

Az őszi hideg, nedves idő beköszöntével, gyakrabban, könnyebben megfázunk, ám a tünetek nagy részét mégis inkább a bakteriális és vírusos fertőzések okozzák. A légúti fertőzések leggyakoribb tünete a köhögés, mely nemcsak banális fertőzés, de tüdőgyulladás jele is lehet. A köztudatban számos tévhit kering ezzel kapcsolatban, melyeket érdemes tisztáznunk.

A baktériumok által okozott, klasszikus tüdőgyulladás jellegzetes tünetei: a hirtelen kialakuló magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, esetleg hányás, hát- és hasi fájdalom, mely különösen csecsemőkorban gyakori. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám (>30/perc), zavartság is kialakulhat.

A túlzottan magas láz rendkívüli mértékben megterhelheti a szervezetet, különösen igaz ez a csecsemőkre, idősekre, a krónikus szív- és légzőszervi betegekre. Esetükben elengedhetetlen a hatékony lázcsillapítás, melyet a gyógyszerek mellett hűtőfürdővel, hűvös vízzel történő tusolással is kiegészíthetünk. Ne feledkezzünk el a fokozott folyadékpótlásról, hiszen lázas állapotban – az izzadás, szaporább légzés, fokozódó vizelet kiválasztás miatt – megnő a szervezet folyadékvesztesége. Ne adjunk azonban a lázas betegnek forró vagy meleg teát!

A légúti fertőzésekkel járó köhögés során a betegek váladékot is szoktak felköhögni. Fontos információ az orvos számára a köpet mennyisége, színe, jellege, esetleg szaga. Soha ne nyelje le a köpetét, mert ezzel fölöslegesen terheli meg a gyomrát! A nyák, a köpet megemésztése nehéz, energiaigényes feladat, amit a szervezet gyakran „vissza is utasít”, ilyenkor kihányja a beteg.

Gyakori tévhitek:

Dr.Hidvégi Edit
gyermek-tüdőgyógyász szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!