Keresés
Close this search box.

Termékenység és táplálkozás

//

Talán furcsán hangzik, de a meddőséggel küzdő pároknál az étkezés is kritikus pont lehet, olyannyira, hogy a megfelelő táplálkozásterápia akár még sikertelen inszemináció esetén is segíthet.

Termékenység és táplálkozás

A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, még a túlzott tejfogyasztás is problémát okozhat. Manapság egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával – puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tüneteket észlelve magukon. E mögött az áll, hogy a tejben lévő kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim a felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk. Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és még nyálkaképződéssel is jár.

Az energiaegyensúly alapján nyilvánvaló, hogy ha valamire nagyon sok energia megy el, akkor ezt valahonnan el kell venni. Ha tehát a lombikbébi program nem sikerül, minden nagy energia-elvonással járó táplálkozást be kell szüntetni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztást is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.

Ezen kívül érdemes még figyelmet fordítani egy glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, mely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, készételben, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést. Bár a glutamát (E620-628 között) a vér-agy gát miatt nem jut át az agyba, de van egy terület, amely ezen a védettségen kívül esik: az agyfüggelékmirigy. Ráadásul, bizonyos esetekben átjárhatóvá válnak ezek a rendszerek, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek.

Érdemes tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, a lehető legkevesebb ételízesítőt használni, valamint elolvasni az élelmiszerek összetevőit. Mivel a mesterséges édesítőszerek, melyek sok ételben és üdítőitalban megtalálhatók, ugyancsak többlet feladatot adnak a májnak, ezeket is érdemes elhagyni.

Dr. Bérczy Judit
endokrinológus, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!