Keresés
Close this search box.

A cukorbetegség megelőzhető

//

A cukorbetegség megállítható, sőt visszafordítható. Nem a gének, nem a végzet, hanem egyszerűen csak a nyugati étrend az, ami cukorbeteggé teszi az embereket.

A 2-es típusú cukorbetegséget és az azt megelőző ún. prediabetikus állapotot – melynek során már fellép az inzulinrezisztencia – a túlzott kalóriabevitel, a testmozgás hiánya, a glükóz- és fruktóztartalmú ételek és hidrogenizált olajak nagyarányú fogyasztása, illetve a táplálkozásból fakadó ásványi só hiány (különösen magnézium-, króm- és cinkhiány), valamint a lenmagból, dióból és vadon élő halakból származó omega-3 zsírsavak hiánya okozza.

Anyagcserénket nem a sok keményítő, cukor, mesterségesen előállított édesítőszer és zsír befogadására „tervezték”. Inkább bőséges mennyiségű gyümölcsre, zöldségre, magra, csonthéjasra, és jó minőségű állati fehérjére van szüksége. Túlhaladott már az a nézet is, miszerint a teljes kiőrlésű gabonafélék nagyon egészségesek. A magas keményítőtartalmú gabonafélékben lévő, lektinként ismert glükoproteinek képesek a hipotalamusz leptinreceptorai-hoz kötődni, és akadályozni a leptin nevű hormon étvágycsökkentő hatását.

A magas fruktóz-tartalmú ételek, italok csillapíthatatlan éhségérzetet és túlzott zsírtermelést okoznak a májban, ráadásul inzulinrezisztenciához vezethetnek. Számos olyan klinikai tanulmányt végeztek, melyek eredményei szerint a magnézium, a glukóz-tolerancia-faktorra kedvező hatású GTF krómium, a cink kelát, az alfa-liposav és a fahéj (a ceyloni fahéj, tehát a Cinna-momum verum; és nem a kasszia, azaz hamis fahéj) mind hozzájárulnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, gyógyításának kiegészítéséhez, illetve a folyamat visszafordításához. E figyelemreméltó táplálék-kiegészítők azért kapnak a megérdemeltnél kevesebb figyelmet, mert nem szabadalmaztatható orvosságok. Az anyatermészet mindig tudja a megfelelő gyógyírt, de nem ad hozzájuk szabadalmat! Helyette inkább ingyen nyújtja javait, hogy azokkal gyógyíthassuk magunkat. (Ezine articles, ford. Homoki Szilvia)

Sayer Ji
A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!