A mediterrán diéta alapja a rostban gazdag sok friss gyümölcs és zöldség, a telítetlen egészséges növényi olajok (pl. olívaolaj), az esszenciális telítetlen zsírsavakban gazdag halfélék és olajos magvak, valamint a vörös szőlőből készült italok (pl. vörösbor).
A tengeri halakból származó Omega-3 esszenciális zsírsavakkal kapcsolatban az Amerikai Kardiológus Társaság, a WHO, a Brit Táplálkozástudományi Társaság és az EU brüsszeli központjának egyöntetű ajánlása szerint, a heti 2-3-szor fogyasztott friss tengeri halból és az olajos magvakból származó Omega-3 esszenciális zsírsavak (főként a DHA és EPA molekulák) jelentősen csökkentik a „rossz koleszterin-LDL”, illetve növelik a „jó koleszterin-HDL” szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, kedvezően befolyásolják a testsúlyt és a szív-érrendszer állapotát, az erek egészségét. Ugyanez elmondható a telítetlen olíva olajra, melyet nyersen és hidegen sajtolt formában kell az ételre, salátára öntve naponta fogyasztanunk.
A rostokban gazdag sok nyers gyümölcs és zöldség táplálja a bélflóra hasznos baktériumait, tisztítja a belek falát a rárakódott salakanyagoktól, segíti az emésztést és a méregtelenítést, csökkenti az éhségérzetet, gátolja a koleszterin és a zsír felszívódását a belekből. A gyümölcsöknek és zöldségeknek élénk színt adó molekulák (pl.a flavonoidok egy része) jelentős antioxidáns hatást fejt ki.